"Cred că va apărea o fereastră de oportunitate în vară sau toamnă. Ne dorim foarte mult ca acest lucru să se întâmple în 2012 şi vom face tot ce putem pentru a facilita acest lucru", a declarat Şuvalov.

Banca centrală a Rusiei, care deţine 57,6% din Sberbank, intenţiona să vând un pachet de 7,6% din acţiuni încă din luna septembrie 2011 însă a decis să amâne tranzacţia în condiţiile turbulenţelor de pieţele financiare internaţionale.

Sberbank este doar unul din activele cuprinse într-un program de privatizări pe trei ani prin care guvernul rus vrea să strângă 1.000 de miliarde de ruble (34 miliarde de dolari) în ideea de a reduce controlul statului în economia şi a îmbunătăţi guvernanţa corporatistă.

Acţiunile Sberbank au trecut pragul de 100 de ruble în luna februarie iar în luna martie au atins nivelul record de 103,7 ruble per titlu, însă în prezent se tranzacţionează la aproximativ 92 de ruble per acţiune.

La începutul acestui an Sberbank a achiziţionat Volksbanken International AG, divizia din Europa de Est a grupului bancar austriac ÖVAG, exceptând operaţiunile din România, pentru 505 milioane de euro. Recent, un oficial de la Sberbank a anunţat că cea mai mare bancă rusească, vrea să-şi extindă activităţile în Europa Centrală şi de Est, unde estimează că există importante potenţiale de creştere.
Sursa: Agerpres