Ministerul Transporturilor a modificat tarifele pentru rovinietele transportatorilor

Roviniete transportatori. La inițiativa Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Guvernul a avizat în ședința de astăzi modificările propuse pentru Ordonanța Guvernului. Acestea vizează aplicarea tarifelor de utilizare și trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, conform Ordonanței Guvernului nr. 15/2002.

Roviniete transportatori. Modificarea actului normativ a devenit necesară în urma discuțiilor între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) și Confederațiile și Federațiile reprezentative la nivel național din domeniul rutier. Scopul acestei modificări este detalierea, la nivel de normă primară, a procedurii de efectuare a actului de control.

Sunt vizați, în special, pentru utilizatorii străini și cei români. Se precizează că responsabilitatea deținerii rovinietei valabile revine șoferului pentru utilizatorii străini și proprietarului vehiculului pentru cei români.

Camere video în punctele de trecere a frontierei și în apropierea lor

Modificarea vizează, de asemenea, stabilirea modalității de utilizare și funcționare a camerelor video în punctele de trecere a frontierei sau în apropierea acestora. Scopul este monitorizarea traficului rutier. În ceea ce privește reglementarea timpilor de așteptare necesari la trecerea frontierei, aceasta s-a impus pentru a răspunde cerințelor și revendicărilor exprimate în cadrul ședințelor de negociere cu forurile reprezentative pentru sectorul rutier, a mai transmis Ministerul Transporturilor.

Astfel, era necesară modificarea articolului 9 alineatul (2) litera c) din Ordonanța Guvernului nr. 15/2002, astfel încât personalul de specialitate din cadrul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A. să efectueze actul de control:

  • în punctele de trecere a frontierei de stat, prin intermediul terminalelor de interogare, pentru utilizatorii străini;
  • pe reţeaua de drumuri naţionale din România, pentru utilizatorii români, prin intermediul sistemelor de camere video, cu exceptia camerelor video din punctele de trecere a frontierei și din proximitatea acestora. Camerele video din punctele de trecere a frontierei și din proximitatea acestora vor fi stabilite în anexa nr.5 la prezenta ordonanță a Guvernului nr.15/2002. Acestea vor fi destinate exclusiv monitorizării traficului rutier.

Anumite categorii de vehicule vor fi scutite de plata rovinietei

Acest act normativ asigură continuarea implementării în legislația națională a prevederilor Directivei 1999/62/CE. Aceasta vizează aplicarea taxelor pentru vehiculele grele de transport marfă utilizate pe anumite infrastructuri, cu toate modificările ulterioare ale acesteia. De asemenea, se propune aplicarea tarifului de utilizare (rovinieta) în conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2022/362.

Modificările aduse vizează, de asemenea, alinierea unor prevederi din Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 cu prevederile similare din Legea nr. 226/2023. Acest demers are scopul de a crea un cadru legislativ unitar și complex, referitor la exceptarea unor categorii de vehicule de la obligația de plată a tarifului de utilizare, precum și în ceea ce privește controlul valabilității rovinietei și a taxei de drum pentru utilizatorii străini din statele membre UE și pentru vehiculele înmatriculate în state non-UE.