‘Grecia va fi greu de salvat, o ieşire ordonată din zona euro ar fi cea mai bună soluţie’, spune economistul american, supranumit ‘Mr. Doom’ pentru că a prevăzut criza financiară încă din 2005-2006. El este convins de faptul că, pentru Grecia, părăsirea zonei euro şi adoptarea drahmei este singura modalitate de regăsire a creşterii.

Roubini a participat marţi la forumul economic de la Astana, conferinţă pe care ţara gazdă, Kazahstan, a prezentat-o drept ‘Davosul Asiei Centrale’. El a explicat cu această ocazie că în Europa există o ‘aversiune pentru austeritate’, rezultatul alegerilor din Franţa fiind, în opinia sa, cea mai bună dovadă a acestei stări de spirit.

În acelaşi timp, în Germania sau în Austria, se observă o ‘respingere a planurilor de susţinere’ a Greciei şi dorinţa de a lăsa Atena să revină la drahmă. ‘Dacă după viitoarele alegeri din Grecia va fi format un guvern care nu acceptă compromisul, ţara va trebui să părăsească zona euro’, a afirmat Roubini.

Expertul american crede că menţinerea Greciei în zona euro ar însemna încă cel puţin cinci ani în plus de recesiune. ‘Grecii nu-şi pot permite aşa ceva’, a adăugat acesta.

În altă ordine de idei, Roubini s-a pronunţat în favoarea unei mai mari integrări politice în zona euro şi al unui rol mai important al Băncii Centrale Europene /BCE/, care trebuie să injecteze lichidităţi în motorul economic.

SURSA: Agerpres