”Luna trecută am semnat un tratat pentru disciplină fiscală mai mare. Este crucial pentru Uniune iar participarea României este foarte apreciată, ca semn de încredere şi un vot de încredere pentru viitor. Acum este de maximă importanţă ratificarea lui rapidă de către toţi semnatarii”, a afirmat preşedintele Consiliului European, în declaraţia comună susţinută cu preşedintele Băsescu, la Palatul Cotroceni.
Rompuy a susținut că Europa îşi va continua strategia de readucere a creşterii şi creare de locuri de muncă.
”Problema şomajului în rândul tinerilor este o prioritate, de aceea Uniunea îşi mobilizează instrumentele. Încurajăm, de asemenea, ca bugetele naţionale şi europene să acorde prioritate motoarelor de creştere, precum investiţiile în energie şi infrastructura de transport, inovaţie şi educaţie. De asemenea, avem nevoie de o continuare a cooperării economice din Europa”, a adăugat Rompuy.
Acesta consideră că ”Pe fondul creşterii costurilor la energie, securitatea energetică este mai importantă decât oricând. Salutăm implicarea României pentru dezvoltarea coridorului sudic, este crucial pentru Europa şi România”.
Președintele Consiliului European a mai spus că agricultura şi politica de coeziune rămân importante pentru o Uniune competitivă şi integrată. ”Bugetul trebuie să fie un instrument de creştere în toată Uniunea. La următorul Consiliu European din iunie vom continua discuţiile”, a concluzionat Van Rompuy.