Relatiile economice cu Federatia Rusa au cunoscut o deteriorare continua dupa 1990. Exporturile rominiei catre aceasta zona cu un potential imens de absorbtie au isumat, pentru anul 1999, 47 milioane de dolari, valoare mai mica, si decit exporturile catre Ucraina care au fost de 65 milioane dolari. in schimb, importurile s-au mentinut la valori ridicate, anul trecut iregistrind 702,4 milioane dolari. Anul de virf al importurilor din Federatia Rusa s-a iregistrat i 1996, cind s-au cifrat la 1.432 milioane dolari.
Raportat la deficitul comercial total al tarii noastre pentru 1999, de 1.892,3 milioane dolari, soldul negativ iregistrat pe relatia Rusia a contat cu peste o treime, fiind de 34,3%. De altfel, i topul deficitelor comerciale pe care le iregistreaza Rominia, pe primul loc se plaseaza Federatia Rusa. Dezinteresul autoritatilor de la Bucuresti fata de reducerea dezechilibrului balantei de plati pe aceasta relatie este cel putin curios, cresterea exporturilor putind sa conduca la eliminarea celei mai importante surse de majorare a deficitului. De o reducere a importurilor nici nu poate fi vorba, deoarece acestea constau i proportie de peste 90% i materii prime energetice si minereuri: petrol, gaze naturale, carbune, minereuri de fier.
Firmelor rominesti li se ofera garantii
in perioada anilor 1980, comertul bilateral cu fosta URSS a fost echilibrat, balanta comerciala iregistrind mici variatii, i plus sau i minus, de ambele parti. Dezechilibrul a aparut dupa destramarea unei structuri economice importante, CAER, condusa de Moscova si care reunea toate statele socialiste, si a uneia politice, fosta Uniune Sovietica. Ruperea relatiilor comerciale dintre cele doua tari este pusa de Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Rominia (ANEIR) pe seama procesului de descentralizare din Federatia Rusa, exporturile trebuind facute prin firme intermediare, cu sediul la Moscova. Acelasi fenomen s-a petrecut si i tara, privatizarea si reorganizarea fostelor itreprinderi de comert exterior, care aveau relatii cu firme similare ruse, conducind la restringerea schimburilor comerciale. Exportul direct al unor societati comerciale rominesti producatoare s-a soldat de multe ori cu esecuri, banii pentru marfa livrata nefiind recuperati. in aceste conditii, managerii romini au preferat sa nu isi mai asume riscul de neplata, renuntind la exporturi.
Aceasta stare de lucruri pare a se mai fi dezmortit, cu ocazia ultimei vizite la Moscova a unei delegatii formate din reprezentantii a peste 20 de firme de productie si export din Bucuresti, Constanta, Timisoara, Oradea, Tg. Mures, Braila, Cimpulung Moldovenesc, cind s-au concretizat itelegeri de export pentru aproximativ 50 milioane de dolari. Aceasta reprezinta, practic, o dublare a volumului exporturilor rominesti pentru acest an. Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR, afirma ca de aceasta data s-au purtat negocieri directe cu cinci regiuni ruse. Aceste regiuni nu dispun de o experienta proprie, impor turile si exporturile desfasurindu-se prin firme intermediare situate i Moscova. Cele cinci regiuni cu care s-au purtat negocieri cumuleaza 50% din capacitatea industriala a Rusiei.
Exporturile rominesti constau i principal i mobila, vin, confectii, tricotaje, tesaturi, diverse bunuri de consum alimentar si nealimentar. Un sprijin important pentru impulsionarea schimburilor bilaterale il constituie ifiintarea, la Moscova, a primei companii private cu capital integral rominesc, care va derula exportul si importul de marfuri pentru toti producatorii romini interesati de piata rusa. Prin intermediul acestei societati se va putea supraveghea desfasurarea contractelor, lucru foarte greu de realizat pina i prezent. Denumirea societatii nu a fost divulgata de secretarul general al ANEIR, motivind ca nu au fost finalizate ica toate formalitatile pentru iregistrarea acesteia. Depasirea greutatilor legate de dificultatile privind sistemul de plati cade i sarcina Bancii de export-import a Rominiei – Eximbank, care urmeaza sa preia riscul de neplata. Pentru garantarea si derularea operatiunilor de export-import, Guvernul Rominiei va capitaliza Eximbank cu sumele necesare. Prin acest sistem se spera ca anul viitor sa se obtina o triplare a exporturilor, comparativ cu anul trecut. Totusi pentru recuperarea terenului pierdut i ultimii zece ani, scaderea schimburilor comerciale fiind de 25 de ori, i defavoarea partii romine, ramine de batut o cale lunga.
Locul societatilor rominesti pe piata rusa a fost ocupat de alte firme, recucerirea unei piete fiind de multe ori mai dificila decit penetrarea uneia noi. Criza economica pe care o traverseaza ica Rusia face ca aceasta piata sa nu reprezinte un debuseu pentru unitatile producatoare de masini si utilaje, investitiile fiind, ica, si i Federatia Rusa, minore.    

Locul Rsiei i comertul exterior al Rminiei
Federatia Rusa detine locul trei i ierarhia tarilor partenere la importuri.
Ponderea Rusiei i total importuri a evoluat i acest an de la peste 10%, i primele luni, la 9% la sfirsitul lunii august.
Pe primele doua locuri se situeaza Italia, cu 20% din total importuri, si Germania cu 15,1%, datorita i principal productiei de textile i regim de lohn.
La capitolul deficit comercial conduce detasat Federatia Rusa cu 650 milioane USD i 1999, 34,3% din total, pe primele patru luni din acest an iregistrind 324,1 milioane dolari.
Cele mai mici exporturi s-au consemnat anul trecut, 47 milioane dolari. Cel mai mare deficit comercial, i 1996: 1.268 milioane dolari.

Oportunitatile pietei ruse
Cele mai cautate produse pe piata rusa sunt: mobila, vin confectii, tricotaje, tesaturi, conserve din legume si fructe, carne de porc, diverse bunuri de larg consum.
Cele mai atractive marfuri oferite la export din Federatia Rusa constau i materii prime energetice: petrol, gaze naturale, carbune si minereuri.
Cele mai industrializate regiuni ale Rusiei sunt: Moscova, St. Petersburg, Novgorod, Ecaterinburg si Celiabinsk.
Garantarea si derularea operatiunilor de export-import se va face prin Banca de export-import din Rominia – EXIMBAK. Banca va fi capitalizata din fonduri guvernamentale pentru icurajarea exporturilor.
Legatura directa cu regiunile de interes ale Rusiei va fi tinuta prin intermediul unei societati cu capital integral rominesc, ifiintata la Moscova. Aceasta firma va derula exportul si importul de marfuri pentru toti producatorii din tara, interesati de piata rusa.