Numarul organizatiilor internationale guvernamentale si neguvernamentale din care Rominia face parte se ridica la 180. Participarea nu este gratuita. Anual se platesc cotizatii importante pentru a beneficia de avantajele pe care implicarea itr-o organizatie sau i alta le aduce. La nivelul acestui an, cuantumul obligatiilor banesti este de 7.559.033 USD. O parte din suma, 759.700 USD, reprezinta restante din anii trecuti.
Catre cele 19 organizatii din sistemul ONU se idreapta cea mai mare parte a sumelor platite ca si cotizatii. in 2001, 2.862.725 USD, reprezentind 37,9% din totalul obligatiilor, vor achita participarea tarii noastre la: fortele ONU de mentinere a pacii, tribunalele internationale, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura, Agentia Internationala pentru Energie Atomica si Organizatia Mondiala a Sanatatii, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, Organizatia Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Industriala, Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie, UNICEF etc. Conform Ministerului Afacerilor Externe, cotizatiile sunt pe deplin amortizate, asistenta tehnica depasind cu regularitate valoarea lor.
Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare este unul dintre cele mai importante, i cursul anului trecut, reprezentanta PNUD la Bucuresti a derulat 32 de proiecte ce respecta principalele domenii de actiune stabilite de comun acord cu Rominia: buna guvernare, protectia mediului si dezvoltarea durabila. Fondurile puse i joc se ridica la 2.685.642 USD, din care 1.808.898 USD au fost finantare PNUD.
in spatele cifrelor sunt episoade care demonstreaza ca eficienta cooperarii
cu guvernul romin nu este itodeauna cea dorita. Un exemplu ar putea fi implicarea PNUD i derularea microcreditelor acordate din Fondul de Solidaritate. Initiativa a guvernarii trecute,
creditarea i baza OUG 118/1999 intrase la iceputul acestui an i impas. PNUD, alaturi de Fundatia pentru Asistenta intreprinzatorilor din Rominia, a semnat i 2000 un contract cadru
cu Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. Obiectul il reprezenta administrarea fondurilor de microcreditare. Consultantii s-au apucat de treaba. Pe drum, s-a schimbat echipa de la Palatul Victoria. Microcreditarea a fost stopata. La fel si plata consultantilor. Gafa nu apartine actualului cabinet, ci fostului care, i legea bugetului pe 2000 nu a prevazut cheltuielile legate de creditarea din Fondul National de Solidaritate. Gafa care, itr-un cu totul alt context si sub un alt prim ministru, este vorba despre Radu Vasile, a fost repetata si fata de UNICEF.