Profesorul universitar Octavian Preotu are o soluţie genială: anvelopă pentru autovehicule cu bandă de rulare interschimbabilă. Profesorul spune că şi-a brevetat invenţia în urmă cu aproximativ 20 de ani, iar în urmă cu câteva luni a reactualizat-o aducându-i îmbunătăţiri.

Ce înseamnă anvelopa cu profil interschimbabil? Conform buletinului Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), anvelopa este formată dintr-o carcasă la care se adaugă banda de rulare folosind aderenţa radială dintre acestea, generată de presiunea de umflare.

Practic, inventatorul spune că este vorba de un “cauciuc cu bandaje”. “Nu este greu de realizat, dar e nevoie de investiţii pentru a putea produce în serie”, răspunde profesorul, atunci când vine vorba producţie.

El spune că nu a fost “căutat” de marii producători de anvelope fiind de înţeles faptul că un astfel de produs “le pune în pericol producţia”. „Ei vor să vândă, şi cauciucuri de vară, şi cauciucuri de iarnă”.

În tratative pentru fonduri europene

Întrebat de ce timp de aproape 20 de ani nu a insistat pentru a pune în practica invenţia lui, profesorul a spus “nu m-am ocupat de aşa ceva. A trebuit să-mi fac cariera”. Dar în ultima vreme, având în vedere şi obligativitatea echipării autovehiculelor în sezonul de iarnă, Preotu a început să poarte discuţii în găsirea unui investitor. “Am avut nişte discuţii cu o persoană pentru a încerca să obţinem o finanţare europeană. Este vorba de un contract de cercetare aplicativă. Persoană în cauză să vină cu 10% din investiţie, iar restul din fonduri europene”, Preotu, profesor la Facultatea de Electrotehnică a Universităţii din Craiova.

Preotu spune că avantajele unui astfel de cauciuc, cu bandă de reluare interschimbabilă, sunt costurile mai mici – “nu mai eşti nevoit să cumperi şi anvelope de vară şi de iarnă”, o schimbare rapidă a anvelopelor şi spaţiu de depozitare redus.

Vezi aici cum arată invenţia din 1992 a profesorului universitar.

Forma îmbunătăţită a fost publicată în numărul 10 al Buletinului Oficial de Proprietate Industrială, publicat de OSIM.