Moratinos a remarcat faptul că cetăţenii români muncesc, se integrează şi se dezvoltă pe deplin în Spania, şi de aceea au parte de recunoaşterea spaniolilor; de asemenea, ei constituie o legătură ‘pozitivă, care îmbogăţeşte’ relaţiile dintre cele două ţări. EFE aminteşte că românii formează comunitatea cea mai extinsă din Spania – 829.715 de persoane.

La rândul său, ministrul Baconschi a mulţumit pentru generozitatea de care a dat dovadă Spania faţă de români, astfel ca aceştia să se simtă integraţi, şi a evitat, ca şi omologul său spaniol, să facă orice fel de comparaţie cu situaţia românilor de etnie romă din Franţa după expulzările din ultimele luni. Însă cei doi miniştri au apreciat la unison că UE trebuie să-şi înteţească eforturile pentru a îmbunătăţi convieţuirea romilor în Europa, promovând toleranţa faţă de minorităţile etnice.

Moratinos a susţinut şi aspiraţiile României de a adera la spaţiul Schengen, mai notează EFE, amintind că acum numai Marea Britanie, Irlanda, Bulgaria şi Cipru nu fac parte din spaţiul european fără controale la frontiere. De asemenea, ministrul spaniol al afacerilor externe a anunţat că premierul spaniol José Luis Rodríguez Zapatero va veni la Bucureşti pentru a semna parteneriatul strategic dintre cele două ţări, menit să sprijine investiţiile şi cooperarea în energie, securitate, inovaţie şi cultură.
SURSA: Agerpres