Totuşi, salvarea sectorului ar putea veni din creşterea exporturilor, care au reuşit anul trecut să compenseze scăderile de vânzări de 15%. În 2011, vânzările au scăzut din cauza crizei şi a fiscalităţii ridicate, dar şi a informaţiilor eronate apărute în piaţă cu privire la calitatea produselor autohtone, spun reprezentanţii ARC. Aceste cauze persistă şi în acest an, astfel încât reprezentanţii procesatorilor din industria cărnii nu sunt foarte optimişti, estimând că reducerea de 15% de anul trecut se va regăsi şi în acest an.
“Firmele care vor reuşi să-şi mărească exporturile nu vor suferi atât de mult ca firmele care rămân doar pe piaţa tradiţională”, a spus Radu Timiş, preşedintele ARC, care precizează că pieţe interesante pentru procesatorii români ar putea fi cele din Rusia şi China. “Este foarte greu să penetrezi o piaţă pe care nu ai fost niciodată, dar vom încerca”, a arătat Timiş.
Piaţa mezelurilor se ridică în acest moment la 1,2 miliarde euro, iar 95% din ceea ce se consumă din acestă industrie este produs în România, chiar dacă 70% din materia primă folosită se aduce din import. Industria de procesare a cărnii din România are în prezent 200 de unităţi agreate pentru export în UE, schimburi intracomunitare cu 18 ţări şi 20.000 de angajaţi direct şi în jur de 500.000 oameni integraţi în industrii colaterale.