Conform sursei citate, cheltuielile totale ale populației în trimestrul IV al anului trecut au fost de 2.692 de lei lunar pe gospodărie, adică 1.019 lei /persoană și au reprezentant aproape 87% din nivelul veniturilor totale.

Din această sumă, de 1.019 lei pe persoană, 8% reprezintă cheltuielile pentru tutun și alcool. Pe gospodărie cheltuielile pe tutun și alcool se ridică lunar la 215,36 de lei. Aici trebuie menționat că valorile reprezintă media la nivel național, însă mare parte din românii nu fumează și nu consumă alcool. Potrivit ultimelor date disponibile, numărul românilor care sunt fumători se ridică la aproximativ 4 milioane de persoane, ceea ce înseamnă un sfert din populația adultă.

Cei mai mulți bani sunt alocați lunar pentru bunuri alimentare și nealimentare, peste o treime din cheltuielile totale, iar 18% reprezintă plata facturilor la utilități (apă, gunoi, energie electrică și/sau termică, gaze naturale) și suma cheltuită pe carburanți. Aproximativ 5% din cheltuielile sunt destinate comunicațiilor: telefonie, internet si televiziune.

“Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,2%). conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul IV 2016, în medie, 34,8% din consumul gospodăriilor”, se arată în datele INS.