România, în vizorul Rusiei

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, a caracterizat declaraţiile premierului român Marcel Ciolacu drept o imixtiune flagrantă în afacerile interne ale Republicii Moldova. Declarația sa vine după ce prim-ministrul român a afirmat că în Republica Moldova locuiesc doar români.

„Atragem atenţia asupra faptului că astfel de declaraţii provocatoare ale oficialilor români, care reprezintă o imixtiune grosolană în afacerile interne ale Republicii Moldova, rămân fără un răspuns adecvat din partea Chişinăului oficial”, a subliniat reprezentanta Ministerului rus de Externe.

Maria Zaharova a comentat că se face o evaluare care ar trebui să fie realizată de către toată lumea. Ea spune că trebuie făcută inclusiv de către statele care își protejează cetățenii de etnie în întreaga lume și de către organizațiile internaționale.

Zaharova a adăugat că aceste organizații internaționale primesc finanțare pentru a-și îndeplini mandatul de a proteja drepturile omului. De asemenea, ele primesc finanțare pentru a preveni reapariția nazismului, fascismului și a altor practici odioase.

„Facem această evaluare acum şi vom continua să o facem. Dar această evaluare trebuie să fie făcută de toată lumea. Atât de state, care sunt organizate în cadrul unor linii naţionale şi care îşi protejează reprezentanţii etniilor în întreaga lume, cât şi de organizaţiile internaţionale, cărora comunitatea internaţională le alocă bani doar pentru a-şi îndeplini mandatul de a proteja drepturile omului, de a preveni reîncarnarea nazismului, fascismului şi a oricăror alte practici odioase”, a comentat Zaharova.

Maria Zaharova
Maria Zaharova (SURSA FOTO: mid.ru)

Protest în fața Ambasadei României de la Chișinău

Declaraţiile purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe rus vin în contextul în care reprezentanţii blocului politic „Victorie”, asociat oligarhului fugit Ilan Şor și format la Moscova, au organizat acum o săptămână un protest în faţa Ambasadei României din Chişinău.

Protestele sunt, de fapt, o reacție la declaraţia premierului Marcel Ciolacu, care a afirmat că în realitate „nu există moldoveni, ci doar români”.

Marcel Ciolacu a afirmat că Maia Sandu reprezintă singura opțiune europeană și democratică pentru Moldova. Tot atunci, prim-ministrul român a mai spus că în Republica Moldova nu mai sunt moldoveni.

„România va ajuta Republica Moldova, fiindcă în Republica Moldova sunt români. Nu mai sunt moldoveni şi nu mai există limba moldovenească. Este limba română şi sunt români”, a punctat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: captură ecran Facebook, Partidul Social Democrat

România va continua exportul de energie către Republica Moldova

În cadrul ședinței de guvern de joi, premierul României a comunicat că țara va menține exportul de energie către Republica Moldova, în cadrul unui pachet de asistență.

El mai spune că planul Rusiei de a îngenunchea Republica Moldova folosind arma energiei a eşuat.

„În primul rând, continuăm exportul de energie, măsură esenţială pentru supravieţuirea economică a fraţilor noştri. Astfel, planul Rusiei de a îngenunchea Republica Moldova folosind arma energiei a eşuat”, a comentat premierul.

Ciolacu a adăugat că al doilea aspect al sprijinului acordat Republicii Moldova este educația, în cadrul acordului bilateral.