In 2007, intreprinderile mici si mijlocii vor beneficia de peste 1,3 miliarde de euro de la bugetul UE, prin programul cadru FP7, cu aproape 50% mai mult decat suma alocata in 2006. Grupurile tinta vizate de acest program sunt IMM-urile cu nivel tehnic redus si mediu si cele inovative, si asociatiile de IMM-uri. 

“Programul FP7 2007-2013 este cel mai important program de cercetare-dezvoltare la nivelul Uniunii Europene, iar faptul ca in acest an dispunem de o suma mai mare se impune elaborarea unei strategii cat mai eficienta pentru absorbtia fondurilor”, spune Ovidiu Nicolescu, presedinte Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). 

Programul cadru FP7 include cateva directii specifice: cooperarea, care finanteaza cooperarea intre industrie si mediul academic in vederea obtinerii unei pozitii de lider in zone tehnologice cheie; idei, ce finanteaza cercetarea fundamentala in zonele de frontiera si este implementat de consiliul european al cercetarii; oameni, care finanteaza mobilitatea si dezvoltarea profesionala a cercetatorilor in cadrul si in afara Europei; capacitati, care sa contribuie la dezvoltarea capacitatilor in Europa necesare aplicarii economiei bazate pe cunostinte, si cercetari nucleare, ce finanteaza dezvoltarea capacitatilor de fuziune nucleara ale Europei. 

CNIPMMR propune cateva masuri  pentru imbunatatirea capacitatilor de absorbtie a fondurilor structurale. Una dintre cele mai importante propuneri ale consiliului se refera la adoptarea unei legi care sa reglementeza felurile in care IMM-urile pot absorbi fondurile acestui program. Alte propuneri avansate de CNIPMMR pentru perioada ianuarie-martie 2007 sunt legate de realizarea unei baze nationale de informatii privind specialistii si organizatiile performante in domeniul elaborarii de proiecte, gruparea specialistilor indentificati pe domenii, organizarea de sesiuni de training complementare, realizarea de actiuni de informare documentare a specialistilor din cadrul ministerelor impreuna cu reprezentantii societatii civile, si realizarea sub patronajul guvernului a unui site centralizat pentru toate fondurile structurale. 

Programul cadrul FP7 prevede pentru perioada 2007-2013 un buget total de circa 32 de miliarde de euro, cu 63% mai multe fonduri decat programul FP6, desfasurat in anul 2006. 

Principalele domenii de finantare ale programului FP7 sunt tehnologii informationale si comunicationale (9,1 miliarde de euro), sanatate (6 miliarde de euro), si transporturi (4,18 miliarde de euro).

 

Sursa: Capital 09 Februarie 2007