"Softul pe care trebuie să-l facă STS (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, n.r.) va trebui să fie implementat în cursul anului 2018. Este sistemul informatic de evidenţă a activităţii de turism din România. Este un sistem care ne va ajuta foarte clar să avem o statistică reală în ceea ce priveşte circulaţia turiştilor în România, atât intern, cât şi extern. Este un model pe care-l vom implementa şi pe care l-am împrumutat din alte ţări. Ultima ţară care a apelat la acest sistem a fost Portugalia, dar există şi în alte ţări din Europa şi nu numai. În ceea ce priveşte partea de protecţie a datelor cu caracter personal, după cum ştiţi din 28 mai 2018 trebuie implementată o Directivă privind protecţia acestor date. În acest fel, toate unităţile de cazare din România şi agenţiile de turism trebui să aibă reglementat acest lucru printr-o lege. Acel capitol are nouă pagini în Legea turismului", a spus Dobre, citat de Agerpres.

Ministrul Turismului a menţionat, totodată, că noul sistem informatic va ajuta autoritatea centrală în realizarea investiţiilor, iar informaţiile vor fi centralizate prin trei module principale. 

"Acest sistem ne ajută foarte mult să ştim cum vom face investiţiile conform Masterplanului de investiţii în turism aprobat în vara acestui an. Noi nu ştim la ora actuală o circulaţie reală destinaţiei turiştilor şi intern, şi extern. Softul va însemna o achiziţie. Hotelierii au deja nişte softuri cu care lucrează. Noi luăm doar partea de informaţie de la unităţile de cazare şi o centralizăm prin trei module: la Ministerul Afacerilor Interne, la Institutul Naţional de Statistică şi la Ministerul Turismului. Noul sistem nu presupune costuri suplimentare pentru hotelieri", a subliniat Mircea Dobre. 

Ministrul Turismului a participat, miercuri, la dezbaterile din Comisia economică, industrii şi servicii din Senat ce au avut pe agendă, printre altele, Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.15/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, retransmis din Plenul Senatului pentru raport comun suplimentar. 

În cele din urmă, proiectul de lege a fost votat în unanimitate de către membrii comisiei de specialitate, după ce, cu o zi înainte, a primit aviz şi din partea senatorilor din Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului şi Comisia pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului şi privatizare.