Înţelegere România-Ucraina privind canalul Bâstroe

Duminică, 17 decembrie, Ministerul Mediului anunță că în cadrul Reuniunii Părților la Convenția de la Espoo, desfășurată la Geneva în perioada 12-15 decembrie 2023, s-a hotărât să se propună Comitetului de Implementare a Convenției, care va avea loc în februarie 2024, eliminarea avertismentului emis către Ucraina în 2008 în legătură cu lucrările desfășurate la canalul navigabil Bâstroe.

Această propunere vine cu condiția ca autoritățile ucrainene să demonstreze conformitatea proiectului cu prevederile Convenției.

Ministul Mircea Fechet a salutat această decizie. El a transmis că Ucraina a înțeles nu doar necesitatea respectării tuturor obligațiilor europene pentru un astfel de proiect, ci și în capacitatea sa de a realiza acest lucru. Este un progres progres semnificativ în ceea ce privește problema Bâstroe, a adăugat ministrul Mediului.

„Delegația ucraineană a declarat că au fost întreprinse toate măsurile necesare pentru încetarea proiectului inițial, al cărui caracter neconform conform Convenției de la Espoo a fost constatat repetat.

Consultarea publicului și autorităților române a avut loc în vara acestui an, iar în septembrie 2023, reprezentanții celor două țări s-au întâlnit pentru clarificarea întrebărilor adresate în cursul acestor consultări.

Autoritățile ucrainene au emis o autorizație privind protecția mediului pentru proiectul Bâstroe, cu condiția inițierii unui program de monitorizare a speciilor de interes din Delta Dunării, cum ar fi sturionii, dar și a ecosistemelor protejate, înainte de începerea oricăror lucrări”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.

România sprijină Ucraina în continuare, dar trebuie respectate şi interesele strategice ale ţării noastre

Ministrul Mircea Fechet i-a mulţumit omologului său ucrainean, Ruslan Strileț, pentru asumarea și implementarea normelor ce garantează protejarea Deltei Dunării.

Demnitarul de la Bucureşti promite că România va continua dialogul pentru a sprijini Ucraina. Se vor respecta interesele strategice ale României și normele europene de mediu, punctează Fechet.

Reamintim că, anterior, ministrul ucrainean al Mediului anunţa si el rezolvarea disputei pe tema canalului Bâstroe.

„Ne-am făcut temele şi am parcurs un drum lung pentru a aduce proiectul în conformitate cu cerinţele Convenţiei.

La urma urmei, Ucraina ţine la relaţiile de bună vecinătate şi la respectarea dreptului internaţional. Suntem dispuşi şi capabili să găsim un teren comun şi să corectăm greşelile trecutului. (…)

Ucraina şi-a asumat obligaţiile de integrare europeană în temeiul Convenţiei Espoo. În marja celei de-a 9-a reuniuni a părţilor la Convenţia Espoo, s-a încheiat o dispută de 20 de ani cu România privind punerea în aplicare a cerinţelor sale în ceea ce priveşte construcţia Canalului Dunăre-Marea Neagră”, afirma Ruslan Strileț.

Conflictul dintre România și Ucraina referitor la Canalul Dunăre-Marea Neagră, care traversează estuarele Chilia și Starostambul (Bâstroe) în Delta Dunării, persistă din anul 2004. La cel moment, ţara vecină a lansat canalul în mod experimental.