Armata Rusiei ar putea ataca Canalul Bâstroe

Luni, 24 iulie 2023, analistul militar Radu Tudor și analistul de politică externă Bogdan Chirieac au vorbit despre evoluția războiului din Ucraina, în contextul în care armata Rusiei a atacat un depozit de cereale al Ucrainei și porturile ucrainene de la Dunăre: Ismail și Reni, situate la mai puțin de 30 de kilometri distanță de România, stat membru NATO.

În prezent, Radu Tudor susține ferm că „Rusia începe să se joace cu focul în preajma frontierelor NATO”, atacul asupra porturilor ucrainene din Dunăre fiind „probabil, cel mai dur, cel mai apropiat atac de frontiera Alianței Nord-Atlantice, reprezentată de frontiera României.”

„E vorba de un atac intenționat. Nu este vorba de căderea accidentală a vreunei rachete. Rusia vrea să distrugă nu doar infrastructura maritimă, de export de cereale a Ucrainei, ci și infrastructura fluvială. Noi știm că pe aceste brațe, pe aceste canale de la portul Giurgiulești din Republica Moldova, venind în jos pe la Reni, pe la Galați, ucrainenii încearcă să își ducă grânele în afara țării, pentru a-și salva producția și pentru a putea avea unele încasări.

Dacă Rusia începe cu bombardamente în proximitatea frontierelor României, țara noastră este obligată ca în cel mai scurt timp, cu o legislație specială, cu dispoziții speciale și cu decizii ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării, să aibă sisteme de apărare împotriva dronelor pe toată frontiera estică și pe toată frontiera nordică”, a declarat el.

„A fost atacat Reni, vor ataca, sunt convins, și pe canalul Bâstroe, unde vor să bage navele ucrainiene cu cereale, după ce, din nefericire, au lărgit canalul. (…) Pot să atace nave în Marea Neagră.

Nu uitați că, din momentul în care Moscova a anunțat că orice navă care se îndreaptă spre porturile ucrainiene este o țintă, traficul naval în Marea Neagră a scăzut cu mai bine de o treime, cu aproape 40%”, a adăugat Bogdan Chirieac, relatează Antena 3 CNN.

Șase nave românești au fost nevoite să reacționeze, după ce a fost atacat Portul Reni

Șase nave românești au fost nevoite să reacționeze imediat după ce soldații ruși au atacat cu drone militare Portul Reni în noaptea de duminică spre luni.  Decizia de a muta navele românești a fost luată imediat după încetarea atacului aerian. Vapoarele se află pe malul românesc al fluviului și nu au suferit avarii.

„Au fost nave sub pavilion românesc care au cerut să părăsească portul pentru a-și asigura securitatea. Este vorba șase nave românești”, a declarat directorul Căpitaniei Zonale Galați, Vlăduț Brânză.

Pe partea românească a Dunării nu au fost impuse restricții de circulație

De asemenea, pe partea românească a Dunării nu au fost impuse restricții de circulație. Activitatea se desfășoară normal în porturile românești din zonă și la punctul de trecere bac Isaccea-Orlivka, Ucraina.

„Ne-am consultat cu cei de la AFDJ și nu există niciun motiv pentru a interzice tranzitarea zonei. Tot ce s-a întâmplat, s-a întâmplat în bazinul Portului Reni, una din drone a lovit clădirea port-control Reni.

Navigația se desfășoară în zonă. Normal că orice problemă de genul acesta generează emoție. Nu poți să știi cum se dezvoltă o chestie de genul acesta”, a adăugat Vlăduț Brânză.