Dacă în urmă cu doi ani se afla pe locul al 33-lea în topul destinaţiilor favorite pentru outsourcing, România se află anul acesta pe poziţia 19, făcând progrese semnificative în acest sens.

Ţările din Europa Centrală precum Polonia, Cehia, Ungaria sau Slovacia se aflau printre primele destinaţii pentru companiile din Vestul Europei care voiau să-şi externalizeze o parte dintr activităţi.  Creşterea rapidă a salariilor de aici, precum şi aprecierea monedelor în faţa dolarului au făcut ca externalizarea să fie mai scumpă, iar comeptitivitatea acestor state pe domeniul outsourcing-ului să fie din ce în ce mai redusă.

Astfel, Cehia, care era în 2004 pe locul 4, ocupă anul acesta poziţia 32, în timp ce Polonia a coborât de pe 18 pe 38 în doar doi ani. România şi Bulgaria stau „confortabil” în prima jumătate a clasamentului, care are în frunte ţări precum India, China şi Malaezia.

„Dintre cele 50 de ţări ale clasamentului, România a avut cea mai spectaculoasă evoluţie”, spune Michael Weiss, vice-preşedinte al A.T. Kearney.

Motivul pentru care România este din ce în ce mai preferată pentru outsourcing este îmbunătăţirea mediului de afaceri, se arată în studiu.

SURSA: A.T. Kearney