Astfel, în localitatea Dăbuleni, care ar putea deveni una dintre primele zone de deşert ale României, oamenii ar putea trece la culturile de kiwi, curmale sau măslini pentru a umple solul nisipos.

“Au fost introduse câteva specii. Una dintre ele este kiwi. Aici o altă specie introdusă, maslinul. După cum vedeți, majoritatea necesită protejare pe timpul iernii, contra gerului și a rozătoarelor. Măslinul a avut o creștere foarte bună. La anul sperăm să avem producție”, explică dr. Iulian Drăghici, cercetător la Staţiunea Dăbuleni.

“Au rezistat numai speciile cu rezistență foarte foarte mare la secetă. Ajungem la un nisip de plajă, uitați-vă cum curge”, spune şi un angajat al Staţiunii, potrivit digi24.ro.

Zone tot mai mari din sudul ţării de transformă în deşert

Multe zone din sudul României sunt afectate de această transformare, iar oamenii se plâng că, de la an la an, precipitaţiile sunt tot mai puţine.

Specialiștii spun că numai anul trecut în zona de Sud, în anumite luni, precipitațiile au fost cu 30 de litri pe metru pătrat mai puține față de o perioadă normală. Dar și cu temperaturi mai mari cu 2-4 grade față de media normală a lunii respective. În momentul de față peste 100.000 de hectare din sudul ţării s-au transformat în deșert.