Saudi Agricultural and Livestock Investment Company (SALIC), parte a fondului public de investiții al Regatului Arabiei Saudite. Gigantul a scos din buzunar 38 de milioane de euro pentru ferma Baladjie Pty din Australia.  Vorbim despre 200.000 de hectare de teren agricol și un efectiv de 40.000 de ovine rasa Merinos, scrie Bloomberg.
Prin această achiziție, Salic își lărgește amprenta globală în materie de business, dat fiind că Arabia Saudită, stat deșertic, depinde aproape integral de importuri de produse agricole. Pe radarul companiei saudite se află afaceri din Europa, mai ales pe partea de produse agricole, dar și din cele două Americi, în special pentru carne.
În toamna lui 2018, Salic a achiziționat Mriya Agro Holding Plc, companie agricolă din Ucraina, unul dintre cei mai mare producător de porumb din Europa. Regiunea este de interes maxim, după cum au anunțat de câțiva ani deja reprezentanții companiei, care în toamna lui 2017 a intrat într-o asociere cu Al Dahra Holding, cel mai mare trader de cereale din Orientul Mijlociu, pentru a face achiziții, inclusiv comune, în zece țări din regiunea Mării Negre. Cei doi giganți au anunțat investiții de 1,3 miliarde de dolari în zona Mării Negre în sectorul agricol, după cum au detaliat reprezentanții SALIC, în cadrul unui forum comun de business între Arabia Saudită și UAE.
De altfel, Al Dahra, cu sediul în Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), a făcut anul trecut cea mai mare tranzacție în sectorul agricol din România, achiziționând cu peste 200 de milioane de euro compania Agricost a antreprenorului român, Constantin Duluțe. Tranzacția a presupus luarea în concesiune a Insulei Mari a Brăilei – 57.000 de hectare, considerată cea mai mare fermă consolidată din Europa. Pentru următorii cinci ani, arabii de la Al Dahra au anunțat investiții de jumătate de miliard de dolari 500 de milioane de dolari în agricultura românească, sumă în care intră și posibile noi achiziții.
Potrivit Forbes România, obiectivul este de a atinge o producție anuală de un milion de tone metrice de cereale și furaje combinate până în anul 2022. În paralel, se va dezvolta un punct de colectare a cerealelor cu silozuri, având capacitatea de a gestiona două milioane de tone metrice de cereale de diferite tipuri, provenind atât de la fermele românești operate de Al Dahra, cât și de la cele din afara companiei.