În cadrul podcast-ului EVZ Play, moderatorul Robert Turcescu și-a provocat invitații, Mirel Curea, Mirel Palada şi Alexandru Mironov, să comenteze mizele României în complicata criză a gazelor și nu numai, iar fiecare dintre ei a avut o părere complet diferită.

Mai exact, jurnalistul de știință și fost ministru al Sportului Alexandru Mironov, susține o nouă energie care ar putea veni din deșert. „Fermele solare pot fi noua energie”, a spus acesta.

La rândul său, sociologul Mirel Palada a declarat că prin acordul semnat săptămâna aceasta cu americanii pentru o mini-centrală nucleară, „am făcut primii pași să spargem hegemonia germano-rusă a gazului”.

În același timp, el consideră că România are nevoie de eoliene pe 97% din suprafața țării, iar agricultura verticală va deveni o parte importantă a agriculturii mult dincolo de beneficiile sale economice.

„Avem nevoie de o densitate a civilizației ca în Germania sau Anglia, dar și de o revenire la simplitate”, crede sociologul.

Mirel Palada, pe de altă parte, merge pe ideea energiei nucleare. Acesta susține că este nevoie de scăderea  mobilități, renunțarea la benzină, practic întoarcerea în urmă cu mai bine de 100 de ani, așa cum și-ar dori ecologiștii.

Totodată, el a mai precizat că SUA își dorește să nu ma vadă o Europă atât de puternică, pe când China își dorește să stea ”la masa bogaților”.

”Ne întoarcem la 1900”

„Singura soluție fezabilă e energia nucleară. Să scădem puternic mobilitatea, să renunțăm la benzină. Ne întoarcem la 1900, asta vor ecologiștii, dar sunt nerealiști. Franța s-a desprins de carburanții fosili pe bază de energie nucleară de 30-40 de ani.

Germania face o relație din ce în ce mai privilegiată cu Rusia. Principala armă a Rusiei o reprezintă gazul. Hegemonia și relația asimetrică domină Europa. Americanii au un interes foarte egoist, nu vor să vadă o Europă puternică.

Au încercat să facă un fel de tranșee pe mijlocul Europei, vestitul proiect Trimarium, prin care să separe Germania de Rusia. China vrea la masa bogaților. Facem parte dintr-un joc mai mare. Soluția cu centralele nucleare modulare e una foarte pertinentă”, a spus acesta.

Jurnalistul Mirel Curea a mai vorbit și despre dependența totală a țării de Europa. Mai exact, acesta susține că românii nu mai știu ”funcționarea de stup”, făcând referire și la atitudinea englezilor în acest context.

Se mărește decalajul dintre resurse și populație. Încălzirea globală e ciclică. Populația nu e pregătită să răspundă autoconservant la dezastre. Românii nu mai știu funcționarea în stup. Poporul ăsta e servitor în clubul lor. Adevărații membri ai clubului sunt proprietarii. Englezii au ieșit când s-au prins când au aflat că urmează să le fie rase finanțele”, a conchis jurnalistul.