Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Robert Turcescu anunță că alegerile anticipate ar putea fi singura soluție care ar pune capăt actualei crize de la Guvern. El precizează că cel mai probabil Ludovic Orban va lua alături de el zeci de parlamentari pentru noul său partid, iar varianta unui guvern minoritar nu o acceptă nimeni.

Totodată, acesta mai adăugă că toate problemele politice din ultima perioadă au făcut ca PNL să piardă câteva procente, în timp ce PSD-ul a câștigat. USR PLUS a ajuns mai rău decât oricând, în timp ce AUR cunoaște ascensiuena politică.

PNL este obligat să ia în calcul foarte serios varianta alegerilor anticipate. În condițiile în care Ludovic Orban va rupe curând câteva zeci de parlamentari liberali pentru a fonda un nou partid, în condițiile în care colaborarea PNL-USR este dovedit imposibilă, iar varianta unui guvern minoritar nu e agreată de nimeni, se cere abordarea cu luciditate a anticipatelor.

La urma urmelor, un șir de cercetări sociologice despre care știu liberalii (dar știu și eu!) arată că PNL a pierdut câteva procente, dar ele sunt recuperabile, iar PSD nu e pe cai mari. USR e praf față de scorul din 2020. E adevărat, cel mai bine plasați pentru anticipate sunt cei de la AUR, care si-ar putea crește scorul cu 5%.

PNL însă, printr-o campanie bine făcută și cu mobilizarea la maximum a activului de partid, ar putea recupera golul lăsat de echipa Orban în numărul de parlamentari și nu i-ar lăsa timp fostului președinte al partidului să închege un partid liberal concurent la PNL. Din această perspectivă și pesediștii ar avea de câștigat din anticipate, nelăsându-i timp lui Dragnea să închege un partid concurent al PSD în 2024”, a scris Robert Turcescu pe Facebook.

Alegerile anticipate rămân singura soluție

Acesta a mai adăugat că atât pentru PNL cât și pentru PSD, având în vedere criza actuală, alegerile anticipate rămânc ea mai bună soluție. El a subliniat faptul că în opinia sa, cea mai probabilă variantă a guvernării este PNL-PSD, însă o decizie în acest sens nu poate fi luată decât după alegeri.

Robert Turcescu susține că ar prefera o coaliție de dreapta la putere și un Guvern de dreapta, însă USR PLUS nu este nicidecum de dreapta sau de stânga și doar în funcție de interese. El a mai adăugat că România are nevoie de o direcție clară, iar aceasta o reprezintă alegerile anticipate.

„So, pentru PNL și PSD anticipatele par acum cea mai bună soluție. Mai ales că ele ar putea detensiona în parte și calendarul electoral de peste trei ani cand sunt prevăzute la termen patru rânduri de alegeri: locale, europarlamentare, generale și prezidențiale. O să întrebați, bun-bun, și dacă sunt anticipate cum se rezolvă problema majorității care să dea un guvern? Well, chiar de s-ar ajunge la varianta unei guvernari PNL-PSD (variantă pe care eu o văd din ce în ce mai probabilă!) această decizie nu poate fi luată de cele două partide decât după alegeri, când n-ar mai exista presiunea calculelor electorale. Azi, ideea unui guvern liberalo-socialist in Romania (cam ca la nemti, așa) nu poate fi acceptată de nimeni pentru ca toti- și politicieni, și electorat- privesc ideea ca fiind toxică prin prisma calculelor electorale.

P. S: Să ne înțelegem, din punctul meu de vedere ar fi minunat să avem o coaliție de dreapta la putere și un guvern de dreapta în funcție. Numai că USR nu e de dreapta, e doar o invenție politică în stare să semnalizeze stânga sau dreapta, așa cum o cer interesele ei electorale de moment, după care am văzut cu toții că o iau nici la stânga, nici la dreapta, ci de-a dreptul pe arătură. România are nevoie de o direcție clară și pare că singurul drum de urmat este cel al anticipatelor”, a mai scris el.