România s-a situat în luna octombrie pe locul trei în UE la nivelul scăderii sectorului construcţiilor, comparativ cu luna similară de anul trecut, un declin de aproape patru ori mai accentuat decât cel raportat de media europeană, respectiv 6,9%, conform datelor Eurostat.

Construcţiile au înregistrat creşteri în numai trei state membre în octombrie faţă de perioada similară a anului trecut, respectiv în Polonia (3,3%), Cehia (1,5%) şi Germania (0,2%).

Cele mai puternice scăderi au fost semnalate în Slovenia (-28,2%), Bulgaria (-25,1%), România (-24,7%) şi Slovacia (-21,2%).

România împarte locul al doilea, alături de Bulgaria, într-un clasament efectuat după scăderea lunară a activităţii din construcţii, în octobmrie faţă de septembrie.

Astfel, cele mai abrupte contracţii lunare au fost înregistrate în Slovacia (-7,3%), România şi Bulgaria (-4,4% fiecare), în timp ce în UE sectorul s-a restrâns cu 0,4%, iar în zona euro cu 0,6%.

Sectorul construcţiilor a crescut în octombrie, în termeni lunari, doar în Slovenia (3,7%) şi Suedia (0,4%), şi a stagnat în Franţa.