Aflați în imposibilitatea de a găsi candidați compatibili cu posturile disponibile, 53% dintre companii încearcă să compenseze prin traininguri și programe de dezvoltare adresate propriilor angajați, menite să aducă un update constant competențelor necesare.

Astfel, numărul companiilor care acordă importanță și urmăresc să investească în personalul existent a crescut semnificativ, într-un singur an numărul acestora dublându-se. Însă activitățile ce ar putea face posibilă o schimbare cu adevărat relevantă și ar putea modifica tendința ascendentă actuală a crizei în sectorul resurselor umane sunt programele de practică și internship-uri pe care tot mai multe universități le pun la dispoziția tinerilor, chiar dacă durata acestora este de multe ori insuficientă, pentru a oferi o experiență relevantă.

Nevoile în materie de abilități ale angajaților se schimbă rapid, ceea ce poate face tot mai greoi procesul de recrutare. În această situație, angajatorii caută tot mai des soluții în propriile companii și mai mult de jumătate aleg să își trăinuiască personalul. Este o creștere considerabilă, în comparație cu rezultatele studiului din 2015, când doar 20% prioritizau trainingul și dezvoltarea personală pentru ocuparea posturilor.

În topul țărilor cu personal subcalificat, România este situată pe locul 3, cu un procent de 72%, după Japonia, 86% și Taiwan, 73%. În țările din Europa însă, criza de personal calificat atinge cel mai înalt nivel din 2006 până în prezent, crescând de la 32%, cât era în 2015, la 36%, cu un deficit de talente în anumite sectoare de activitate importante, pentru posturi precum inginer și reprezentant vânzări.

La nivel global, cele mai dificile posturi de ocupat, spun angajatorii chestionați, sunt cele specifice unor meserii precum electricieni sau tâmplari, în timp ce pe locul secund sunt cele din domeniul IT – programatori, developers, managers, administratori. Topul este completat de posturile de agent de vânzări, inginer, tehnician, contabil. În Europa, sectoarele de activitate care au înregistrat cea mai mare scădere vizează posturile de inginer și reprezentant vânzări.