‘Adoptarea euro este un subiect extrem de sensibil. Eu cred că România trebuie să se integreze în zona euro dar, în acelaşi timp, sunt convins că România astăzi nu este pregătită pentru acest moment. Factorii politici, în general decidentul politic român nu este pregătit pentru aşa ceva şi cred că din punctul acesta de vedere trebuie transferată decizia de la elementul politic către tehnocratul care ştie exact ce trebuie făcut’, a arătat Sorin Dimitriu.

Potrivit acestuia, dacă România evită zona euro, face o eroare cumplită care-i angajează viitorul ca ţară civilizată.

‘Pentru Anul 2015, în viziunea mea, care se bazează şi pe studii şi pe experienţă, România nu-i pregătită, categoric, doar către 2018 (ar trebui devansată adoptarea monedei unice europene n.r.) dar repet, 2018 cu pregătirile de rigoare. Dacă astăzi am intra în zona euro România nu-i pregătită şi repercursiunile nu sunt dintre cele fericite’, a explicat preşedintele CCIB.

Ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, a declarat marţi că, în opinia sa, strategia privind adoptarea monedei unice europene va fi definitivată după alegerile parlamentare iar aderarea României la zona euro în 2015 reprezintă un obiectiv ambiţios.

El a susţinut că ar trebui încheiat un Pact privind zona euro şi că este important ca România să intre în Sistemul european de supraveghere bancară.

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis marţi ambasadorilor români acreditaţi în străinătate că ţara noastră trebuie să îşi menţină obiectivul de aderare la zona euro în anul 2015.
SURSA: Agerpres