"România este performer european la absorbţia de fonduri europene la dezvoltare rurală, la nivelul lunii iunie, pentru că se află pe locul trei în Uniunea Europeană la sume efectiv absorbite pe Pilonul II prin PNDR", a spus Potor.

Suntem în urma Franţei şi Germaniei, cu doar vreo 200 de milioane de euro. Acestea sunt cifrele pe care le avem disponibile până la luna a şasea, care nu iau în calcul eforturile făcute de către AFIR, AM-PNDR şi APIA în lunile iulie, august şi septembrie. Eu cred că, după ce vom avea şi aceste sume, România urcă în clasamentul european, dar consider că şi poziţia a treia este extrem de prestigioasă şi de aceea adresez mulţumiri colegilor, beneficiarilor care au făcut eforturi să depună aceste proiecte şi tuturor care au avut o contribuţie la acest progres. Plăţile pentru trimestrul trei se vor deconta în luna decembrie, iar cele din perioada octombrie – decembrie la începutul lunii anului 2018", a precizat Alexandru Potor. 

Acesta a subliniat că orice sumă adusă din fonduri europene sprijină bugetul naţional, iar mecanismul de rambursare este suficient de rapid şi de flexibil, astfel încât să asigure reintroducerea în economia naţională a sumelor care au fost cheltuite ca avans de către statul membru şi nu produce un deficit. 

În ceea ce priveşte preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene la nivel european în anul 2019 de către România, Potor a menţionat că în prezent se fac eforturi pentru a pregăti preluarea şi "susţinerea în foarte bine condiţii şi cu perfomanţă" pentru gestionarea Consiliul European pe partea de agricultură. 

"Există 27 de grupuri de lucru tehnice în care ne pregătim să avem experţii cei mai buni ai MADR, ai agenţiilor de plăţi, în aşa fel încât, după 2019, să pregătim un program foarte bun pentru perioada 2020 – 2027, un program care să răspundă cu adevărat nevoilor de dezvoltare ale României pe partea de agricultură, dezvoltare rurală şi pescuit", a explicat el. 

Nu în ultimul rând, oficialul MADR a subliniat că în anul 2018 se va pune toată anvelopa financiară din PNDR 2020 la dispoziţia beneficiarilor, fermierilor, ONG-urilor şi autorităţilor locale. 

Potrivit datelor prezentate de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), în 2017, s-a înregistrat cel mai ridicat nivel al plăţilor efectuate într-un an prin PNDR 2020, cu un total de 1,73 miliarde de euro plătiţi către fermieri, procesatori, antreprenori şi autorităţi publice locale. 

Din totalul plăţilor efectuate, 1,56 miliarde de euro reprezintă contribuţia Uniunii Europene, iar restul de 164 de milioane de euro sunt contribuţia bugetului de stat. 

Suma reprezintă atât plăţile aferente proiectelor de investiţii finanţate prin PNDR 2020, cât şi valoarea plăţilor compensatorii pentru măsurile de mediu şi climă, măsuri delegate Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) spre implementare. 

De la demararea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală în 2015, AFIR a primit solicitări de finanţare în valoare de peste 6,8 miliarde de euro şi a semnat 42.000 de contracte de finanţare cu beneficiarii proiectelor de investiţii, în valoarea totală de 2,8 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile. 

Valoarea totală a plăţilor efectuate de AFIR până la acest moment se ridică la peste 2,4 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie de 30% din alocarea de 8,12 miliarde de euro a Uniunii Europene disponibilă până la finele anului 2023. 

AGERPRES