Bucureşti se află pe locul 38 în topul celor mai ieftine curse cu taxiul de la aeroport din 140 de capitale din întreaga lume analizate, iar costul, de aproximativ 10 euro, este similar cu cel din alte 9 capitale, printre care Doha, Varşovia sau Tbilisi, conform unei analize realizate de un motor de căutare pentru călătorii.

”Media preţului pentru călătoriile de la cele mai aglomerate aeroporturi din 140 de capitale către punctele centrale ale oraşelor respective este de 25 de euro, iar distanţa medie de parcurs este aproximativ 21 de kilometri, ambele valori fiind mai mari decât cele corespunzătoare capitalei României: 10 euro pentru o călătorie de aproximativ 16,5 km”, explică analiza realizată de momondo.ro.

Cea mai scumpă călătorie din lume este cea din aeroportul Narita, care se află la 71,5 km de centrul oraşului Tokyo şi costă echivalentul a 200 de euro. În Europa, preţul cel mai mare pentru o călătorie cu taxiul până în centrul oraşului îl plătesc turiştii care zboară către Oslo sau Reykjavik: 100 de euro pentru o cursă de aproximativ 50 km. Doar cu 10 euro mai puţin vor plăti cei care zboară către Londra sau Monaco.

Preţurile cele mai mici se regăsesc în Tashkent, capitala Uzbekistanului (2 euro) şi Tunis (3 euro). Chişinău, capitala vecină, ocupă ultimul loc în clasamentul celor mai ieftine 10 transferuri din lume, fiind singurul oraş european din acest top dominat de locaţii din Africa.

”Desigur, distanţa nu este întotdeauna factorul cheie în stabilirea preţurilor serviciilor de taximetrie. Pentru aproximativ aceeaşi distanţă în cazul oraşelor Bucureşti şi Amsterdam, călătorii vor plăti tarife cu o diferenţă mai mare chiar de 4 ori în cel de-al doilea oraş sau doar jumătate din preţul de acasă atunci când zboară către Antananarivo. În ceea ce priveşte costul serviciilor raportat la un kilometru, cele mai scumpe aeroporturi din Europa sunt cele din Berna, Luxemburg şi Copenhaga. Pentru a economisi, călătorii pot alege să comande o maşină online sau să se îndrepte către modalităţi de transport în comun, precum trenuri sau autobuze. Dacă oferta de transport public nu este satisfăcătoare, turiştii pot oricând să se grupeze cu alţi călători pentru a împărţi o cursă taxi către centrul oraşului”, a declarat Irina Ryabovol, PR manager pentru Europa de Est în cadrul momondo.

În ceea ce priveşte transferul de la aeroporturile din România, cel mai mare tarif va fi plătit de călătorii care aterizează pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu de lângă Constanţa: aproximativ 17 euro, în timp ce Iaşi, Timişoara şi Sibiu sunt destinaţiile către care se ajunge cel mai ieftin de la aeroport, cu aproximativ patru euro.

Analiza se bazează pe date privind 140 de capitale din întreaga lume şi ia în calcul tarifele oficiale ale companiilor de taxi autorizate de aeroporturile care deservesc cel mai mare număr de pasageri din oraşele respective. Preţurile corespund unei călătorii de la aeroport către centrul oraşului şi au ca sursă site-urile oficiale ale aeroporturilor în luna Octombrie 2019.