Traian Băsescu a făcut o serie de declarații cutremurătoare menite să pună pe jar autoritățile de la București. Fostul președinte a dat mai multe detalii, în emisiunea „Se întâmplă acum” de pe B1TV, despre planul Rusiei. Băsescu a atras atenția că Rusia, care este o superputere, are un plan de invadare a Europei. În opinia sa, acesta este cel mai facil de atins pe cursul Dunării.

Băsescu a dat asigurări că în calitate de fost președinte știe sigur că, în timpul războiului din Ucraina, Rusia voia să ajungă până la Odesa, dar nu a reușit arma rusă să treacă de Mariupol.
„E o mare problemă pentru Federația Rusă, și de data asta vă vorbesc ca fost președinte care era în funcție când s-a ocupat Crimeea și când a început măcelul din estul Ucrainei, obiectul Federației Ruse a fost atunci să ajungă până la Odesa, cucerind și Odesa. Numai că logistic armata rusă a fost incapabilă să forțeze trecerea de Mariupol. Sper să nu ajungă dar țineți cont că Rusia este membră a Comisiei Dunării, țineți minte că dacă au un plan și sunt o superputere, au plan de invadare a Europei. Lunca Dunării este cel mai ușor acces că nu o să o ia peste Carpați. Un stat ca Federația Rusă nu poate să nu aibă și varianta necesității unei invadări a Uniunii Europene, iar cursul Dunării este cel mai facil drum”, a punctat Traian Băsescu.

În cadrul aceleași emisiuni, Băsescu a mai atac și relația pe care România o are cu UE. „Neînțelegerea relației România – UE este cea mai mare problemă și ne pregătim din nouă să trimitem reprezentanți în PE. Românii nu înțeleg pentru că sunt păcăliți de politicieni pentru că de când am intrat în UE am pus pe masă o parte din suveranitatea noastră. Cei care stimulează ideea cu suveranitate sunt niște farseuri, nu știu ce spun. Eu vă spun ca președinte care a semnat tratatul de aderare. Românii sunt păcăliți de propagandă făcută de membrii PSD, o propagandă care convine Rusiei”, a declarat Traian Băsescu la B1 TV.