Liderul Transparency International, Victor Alistar, a declarat că România este în criză instituţională şi socială fără precedent, fiind marcată de politici şi decizii ce destructurează sistemul de integritate şi contribuie la creşterea vulnerabilităţii sectorului public la corupţie.

În cadrul conferinţei în care a prezentat raportul naţional asupra corupţiei, Alistar a explicat că această situaţie este cauzată de protestul magistraţilor, dar şi de Parlament care nu-şi mai realizează prerogativele, precum şi a lipsei de transparenţă a Guvernului care, fiind supus presiunilor crizei financiare, a redus standardele de transparenţă în deciziile referitoare la utilizarea fondurilor publice.

“În perioada de referinţă a raportului se constată o deteriorare dramatică a climatului de integritate publică din România, marcată de o lipsă de coordonare strategică în privinţa măsurilor legislative şi instituţionale. Perioada de referinţă se suprapune pe calendarul electoral pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale şi este marcată de o luptă pentru resurse între principalii actori ai scenei politice”, a declarat Victor Alistar, directorul executiv al TI România.

El a mai arătat că referitor la a doua jumătate a anului 2008 raportul a constatat o stagnare a oricăror progrese în justiţie şi combaterea corupţiei, iar 2009 a fost marcat de politici şi decizii care destructurează sistemul naţional de integritate şi contribuie la creşterea fără precedent a vulnerabilităţilor sectorului public la corupţie de la momentul negocierilor pentru aderare la Uniunea Europeană.

SURSA: Mediafax