România este dependentă de gazul rusesc! Virgil Popescu: Nu avem gaz suficient

Într-o declarație la Antena 3, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că România continuă să fie dependentă de gazul rusesc, subliniind că țara are gaz, dar nu este suficient.

”România este o ţară producătoare de gaz, al doilea mare producător de gaz. E adevărat, pe perioada de iarnă ne asigurăm din import  diferenţa de gaze. Dacă ne uităm la conductele care trec pe lângă România (…) ajungem la concluzia că gazul care poate să vină în România pentru a asigura necesarul pentru iarnă – acel 20-25% din import pe perioada de iarnă – este tot gazul rusesc. Suntem dependenţi de gazul rusesc. Deşi avem gaz, nu avem gaz suficient”, a declarat, joi seară, la Antena 3, ministrul Virgil Popescu.

În ceea ce privește prețurile gazului, el spune că nu este mulțumit de niciun preț, nu numai de cel al gazelor rusești. Tot la acest capitol, ministrul Virgil Popescu spune că dacă firmele românești ar vrea să vândă gaz la un preț mai mic, atunci tot gazul s-ar duce către export.

”De aceea, preţurile sunt aproximativ la fel cu preţurile de pe bursele europene, pentru că altfel ar pleca, am rămâne fără marfă”, a mai declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

De asemenea, Virgil Popescu a reiterat că din aprilie anul acesta s-ar putea ajunge la o scădere a prețului la gaz.

Va exista o ușoară scădere a prețului la gaze naturale

Virgil Popescu a informat public că în aprilie 2022 va exista o micșorare a prețului la gaze naturale. De asemenea, acesta estimează și o scădere treptată a tarifelor la energie electrică.

„Eu estimez, din aprilie încolo, o temperare a preţului la gaz natural, o scădere a preţului la gaz, care, evident, va duce şi la o temperare a preţului la energie electrică. Primăvara şi vara scade consumul, nu va mai fi aşa o presiune pe preţ”, a explicat acesta.

Deși estimează o ușoară scădere în primăvară, Virgil Popescu susține că prețurile pentru căldură și curent nu se vor mai întoarce la cele de anul trecut.

„Nu e aşteptăm la o scădere a preţului la energie electrică la nivelul anului trecut, este clar că aşa ceva nu se mai poate. Preţul certificatului de CO2 a crescut foarte mult”, a spus acesta.

Ministrul Energiei acuză Rusia de scumpirea gazelor naturale

Întrebat de jurnaliști de ce persistă scumpirea gazelor naturale, ministrul Energiei a spus că majorările actuale de preț sunt datorate jocului geo-politic al Rusiei.

„Acest fenomenul de creştere exponenţială a preţului gazului natural sa datorat jocului geo-politic al Federaţiei Ruse, prin Gazprom. E complicat să joci la fel într-o perioadă în care nu ai cerere. Vara, consumul scade foarte mult”, susține acesta.