Situaţia din România este unică în lume! O spune cu amărăciune un reputat medic epidemiolog din ţara noastră.

“Cel mai periculos pentru campania de vaccinare a fost decizia politică”

Octavian Jurma spune că niciun alt Guvern din lume nu a mai făcut ce a făcut cel de la Bucureşti. În plus, medicul atrage atenţia că politicul a sabotat, din păcate, campania de vaccinare din ţara noastră atunci când a decis marea relaxare din această vară.

Dacă acest lucru se va întâmpla iarăşi, după valul 4, vaccinarea se va împotmoli iarăşi şi vom rămâne la numai 50% din populaţie vaccinată, iar exemplul altor ţări ne arată că asta nu este suficient.

“E greu de spus, cel mai periculos pentru campania de vaccinare a fost decizia politică. Românii s-ar fi vaccinat în ritmul din primăvară dacă nu ar fi intervenit politicienii cu relaxarea. Dacă vaccinarea ne va scoate din acest val și vom renunța iar cu toate restricțiile, o să ne împotmolim undeva la 50% vaccinarea populației.

Vedem în Letonia că 52% din populație nu te ferește de un val. De sub carantină se poate ieși cu un certificat verde, cu unul bine definit și foarte simplu, noi îl complicăm.

Felul în care este folosit la noi, cu scoaterea testelor, are un beneficiu pentru autorități, oamenii nu se mai testează, dar numărul deceselor va continua să crească”, a declarat Octavian Jurma pentru Digi24.

“Oamenii au înțeles că suntem pe cont propriu (…) Niciun alt Guvern nu și-a lăsat să moară oamenii așa cum s-a întâmplat în România”

Medicul epidemiolog mai trage un semnal de alarmă. Marţi, autorităţile ar putea anunţa un nou record privind decesele zilnice din cauza COVID-19, iar România ar putea depăşi un prag cu adevărat sinistru săptămâna aceasta: peste 3.000 de morţi din cauza coronavirusului.

“Este foarte posibil ca mâine să depășim 600 de decese într-o singură zi, probabil că săptămâna asta vom depăși 3.000 de decese.

Oamenii au înțeles că suntem pe cont propriu, vedem că peste tot în lume cei vaccinați sunt protejați împotriva bolilor grave și împotriva morții.

Probabil că sunt de două ori mai decese, dar în momentul acesta este probabil triplu, dar vom vedea acest lucru peste câteva luni. Niciun alt Guvern nu și-a lăsat să moară oamenii așa cum s-a întâmplat în România”, a mai precizat medicul.

“Ar fi trebuit să începem de sus în jos, de la un lockdown generalizat”

Octavian Jurma mai spune că autorităţile riscă să compromită certificatul verde, folosindu-l ca o măsură de restricţie. Mai mult, ar trebui să fie implementate reguli mai puţine, dar care să fie aplicate strict.

“E mai bine să avem puțin reguli și aplicate strict, de aceea ar fi trebuit să începem de sus în jos, de la un lockdown generalizat și apoi să ne gândim la măsuri de relaxare, după câteva săptămâni. Certificatul verde este o măsură de relaxare și este folosit acum ca o măsură de restricție și riscăm să îl compromitem pe termen lung.

Avem astăzi prima zi de luni în care avem un debut sub ziua de luni precedentă, pe de altă parte, astăzi au scăzut cu 10% testele, e cumva forțat acest platou, dar asistăm la debutul unui platou. Fie o să vedem acum debutul unui platou care va ține câteva săptămâni, fie va fi un vârf ceva mai sus și apoi o coborâre”, a mai declarat Jurma.