În podcastul transmis zilnic, de la ora 12, pe canalul oficial de YouTube EVZ-Capital şi pe pagina de facebook evz.ro, Robert Turcescu a discutat cu invitații săi despre efectele negative ale războiului din Ucraina și despre criza economică din Europa.

Robert Turcescu: O luăm razna cu toții?

Jurnalistul Robert Turcescu și invitații săi apreciază faptul că autoritățile române se străduiesc să amplifice criza economică actuală, resimtiță la nivel global.

„Deși se mai întâmplă, rar ce-i drept, ca prețul barilului de petrol să scadă, în țara noastră prețul la pompă rămâne neschimbat. O luăm razna cu toții? Parcă suntem pe Titanic. Așa sunt eu, apocaliptic”, a spus Robert Turcescu.

Florian Bichir: Urmează o criză alimentară. Uleiul se va dubla

Istoricul Florian Bichir a subliniat faptul că Ucraina este grânarul Europei, ci nu țara noastră. În plus, statul vecin este un producător important de ulei alimentar în Uniunea Europeană.

„Dincolo de presiunea asta, ai noștri au simțit și ei nevoia să crească nivelul prețurilor. Au apărut importurile foarte scumpe. Imediat au sărit nemții, când au văzut că e cerere, prost să fii să nu crești produsul tău pe o piață liberă. Să vedeți pâinea, să vedeți alte lucruri. Urmează o criză alimentară. Uleiul se va dubla”, a completat Florian Bichir.

„Vor să le deschidem porturile românești pentru export. E absolut normal, viața merge înainte. În astfel de crize apar îmbogățiții de război. Evident că toate prețurile alimentare cresc. La grâne o să avem o problemă, depozitele rusești au fost cumpărate cu banii jos de chinezi. Ucraina trebuie să supraviețuiască, Europa a intrat în panică”, a adăugat acesta.

Amintim faptul că, anterior, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a reiterat faptul că țara noastră nu este amenințată de o criză alimentară.

Adrian Chesnoiu: Nu avem de ce să ne temem de apariția unei crize alimentare

„Nu avem de ce să ne temem de apariția unei crize alimentare și o spun cu responsabilitatea. Trebuie să facem diferența între o criză alimentară care este definită de lipsa alimentelor la raft, adică o penurie de alimente, și o criză a disponibilității și a posibilității populației de a avea acces la acele alimente.

Sunt două lucruri total distincte. Într-o țară în anul 2021 s-a aruncat la gunoi două miliarde de kilograme de alimente putem vorbi de risipă alimentară”, a explicat Adrian Chesnoiu.

Adrian Chesnoiu: Când mergi la cumpărături și îți e foame, ai cumpărat jumătate de magazin

Întrucât, anual, aruncăm zeci de alimente bune la coșul de gunoi, acesta ne sfătuiește să mâncăm înainte de a merge la supermarket.

„Ne putem face cu toții o analiză să vedem cât din mâncarea, din alimentele pe care noi le achiziționăm de la hipermarket ajung la coșul de gunoi la finalul săptămânii. Și atunci o să ne dăm seama că, de fapt, aceia sunt bani aruncați.

Putem fi mai responsabili, putem să ne autoeducăm… Eu însumi am făcut un astfel de exercițiu și vă spun că am găsit și soluția – înainte să merg să fac cumpărături, mănânc. Când mergi la cumpărături și îți e foame, ai cumpărat jumătate de magazin.

Le punem pe toate în frigider și la finalul săptămânii umplem coșul cu produse agro alimentare care ajung la gunoi. (…) În general, nu (merg – n.r.) cu listă, că funcționez punctat cu nevoi, adică ce am nevoie în casă și am nevoie să mă hrănesc, merg și îmi achiziționez”, a adăugat el.