Au fost afișate rezultatele ediţiei din acest an al Indicelui economiei şi societăţii digitale (DESI). Acesta urmăreşte progresele înregistrate în statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte competitivitatea digitală în domenii precum capitalul uman, conectivitatea în bandă largă, integrarea tehnologiilor digitale de către întreprinderi şi serviciile publice digitale.

Potrivit informațiilor emise de Comisia Europeană, România se află pe ultimul loc dintre cele 27 de țări europene.

Capitalul uman

În ceea ce priveşte capitalul uman, ne situăm pe penultimul loc, obţinând un punctaj sub medie pentru majoritatea indicatorilor.

În ciuda faptului că România are un număr mare de absolvenţi în domeniul TIC (tehnologia informației și a comunicațiilor), situându-se pe locul 4, deficitul de specialişti TIC limitează capacitatea ţării de a inova şi de a profita de avantajele transformării digitale.

Conectivitatea în bandă largă

La capitalul conectivitate în bandă largă, țara noastră a înregistrat progrese anul precedent în ceea ce priveşte acoperirea în bandă largă fixă, însă adoptarea serviciilor în bandă largă s-a dezvoltat într-un ritm mai lent.

În ciuda acestui fapt, România se situează pe locul şapte datorită nivelului ridicat de utilizare a benzii largi de cel puţin 100 Mbps (52%). Comisia Europeană este de părere că întreprinderile române nu profită pe deplin de tehnologiile digitale (schimbul electronic de informaţii, platformele de comunicare socială, volumele mari de date şi cloud), cu excepţia inteligenţei artificiale.

Serviciile publice digitale

Când vine vorba despre serviciile publice digitale, România se clasează pe ultimul loc în ceea ce priveşte indicatorii-cheie, cum ar fi serviciile publice digitale pentru cetăţeni şi întreprinderi, utilizatorii de servicii de e-guvernare şi formularele precompletate.

Conform Comisiei Europene, 2020 a fost un an dificil din cauza schimbărilor apărute la nivel guvernamental la finalul anului. Acestui minus i s-a adăugat, mai apoi, pandemia provocată de coronavirus, care a declanşat utilizarea tot mai frecventă şi cererea de servicii publice digitale şi a accelerat transformarea digitală a Ministerului Afacerilor Interne.

Instituția a depus eforturi pentru a dezvolta şi a implementa diverse sisteme TIC într-un mod rapid şi eficient. În ultima lună a lui 2020, noul guvern a înfiinţat Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, care are în subordine Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), potrivit agerpres.ro.