Pericol major pentru România! Premierul moldovean Ion Chicu a avertizat, într-un interviu, asupra riscului ca “omuleții verzi” să aterizeze inclusiv la București. Trebuie amintit că, în urmă cu șase ani, militari fără însemne de grad, supranumiți „omuleții verzi”, și-au făcut apariția în Crimeea, preluând controlul asupra peninsulei ucrainene. Rusia a negat orice implicare, dar la un an după evenimente, președintele Vladimir Putin a recunoscut că „omuleții verzi” erau, de fapt, militari ruși din trupele speciale.

„Omuleţii verzi” pot ateriza şi în Piaţa Victoriei din Bucureşti, dacă doresc, a susținut, luni premierul moldovean Ion Chicu, comentând într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă afirmaţiile unor experţi în securitate de la Chişinău. Aceștia spuneau că un aeroport la Bălţi (nordul republicii) include o serie de riscuri pentru securitatea Republicii Moldova, cum ar fi o invazie a „omuleţilor verzi”, adică a militarilor ruşi fără însemne, ca în Crimeea, relatează portalul Deschide.md, citat deAgerpres.

Dacă vor să vină, aterizează și în Piața Victoriei

„Haideţi să fim serioşi, „omuleţii verzi”, dacă vor să vină – dar asta e aşa o discuţie sterilă – vor ateriza unde îşi doresc, chiar şi în Piaţa Victoriei. Ce trebuie să le faci aeroport ca ei să vină? Sau unde au fost, ei au aterizat pe aeroporturi? Noi vorbim despre lucruri serioase, vorbim de dezvoltarea infrastructurii Republicii Moldova. Ori fără infrastructură – fie drumuri, aeroporturi, căi ferate – nu avem cum să ieşim din situaţia în care suntem”, a spus Chicu.

„Dacă e vorba de securitate, oare cineva crede la modul serios că noi o să luptăm cu nu ştiu ce paraşutişti, cu trupe de desant sau cu oricine altcineva? Noi avem, bineînţeles, acorduri, securitate, nu aşa se apără o ţară…Despre ce discutăm noi? Despre lucruri chiar uneori hilare, nu vă supăraţi…”, a mai comentat acesta.

„Am auzit şi eu istoria asta cu „omuleţii verzi”, albaştri sau nu ştiu de care culoare. Ce dacă noi mai avem un aeroport, riscul ca „omuleţii verzi” să aterizeze acolo este mai mare? De ce nu ar ateriza la Chişinău?”, s-a întrebat el retoric.

Cine sunt omuleții verzi

Termenul de omuleți verzi se referă la soldați mascați în uniforme armate verzi nemarcate și care poartă arme militare și echipamente moderne rusești care au apărut în timpul crizei din Ucraina din 2014. Aceștia au ocupat şi blocat aeroportul din Simferopol (centrul administrativ al peninsulei), majoritatea bazelor militare din Crimeea şi parlamentul din Simferopol. Tot ei au asigurat condiţiile de organizare a referendumului, la care majoritatea locuitorilor peninsulei s-au pronunţat pentru „alipirea la Rusia”, un referendum nerecunoscut de către comunitatea internaţională.