Având în vedere că ţara noastră este o consumatoare importantă de bunuri şi produse online, România ar putea beneficia de pe urma impozitării multinaţionalelor, câştigând sume importante de bani.

“Ne aşteptăm că România să beneficieze de aceste prevederi”

“Fiind o ţară consumatoare de bunuri şi produse online, pentru anumite produse fiind chiar o piaţă de desfacere importantă, ne aşteptăm că România să beneficieze de aceste prevederi, în sensul că ar putea primi prin alocare o parte din profitul rezidual”, spune Teodora Alecu, director consultanţă fiscală la KPMG, potrivit ZF.ro.

România ar putea beneficia de o parte din profitul companiilor importante din tehnologie, obţinut în urma vânzărilor pe care acestea le fac în România, în urma implementării pachetului fiscal global anti-BEPS (Base Erosion and Profit Shifting, adică fenomenul de erodare a bazei impozabile şi transferul profiturilor). Noua legislaţie fiscală este aşteptată să devină operaţională începând cu 2023.

Reformă crucială a sistemului fiscal internaţional

130 de ţări au bătut palma, pe 1 iulie 2021, pentru reformarea sistemului fiscal internaţional, discuţiile fiind iniţiate de statele G7, sub egida Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Pachetul de măsuri anti-BEPS este în discuţii încă din anul 2016, însă metodologia de aplicare a măsurilor va fi definitivată abia în acest an, iar legislaţia va intra în vigoare din 2023.

“Tradiţional, profiturile se înregistrează şi se impozitează de peste 100 de ani acolo unde este înregistrată societatea. Anvergura vânzărilor online a făcut să se dezbată nevoia de a schimba modul de impozitare, dând greutate şi locului unde se află fizic consumatorul, adică piaţa care, prin achiziţie, generează de fapt veniturile. Unele ţări europene chiar erau în proces de modificare a fiscalităţii tranzacţiilor digitale”, mai precizează Teodora Alecu.

Impozit de cel puţin 15% pe profitul multinaţionalelor

Multe dintre marile companii ale lumii, mai ales giganţii din tehnologie, precum Facebook, Apple, Amazon sau Google, îşi comercializează produsele în foarte multe ţări, însă nu plătesc taxe acolo unde şi generează profiturile.

La începutul acestei luni, statele din Grupul G20 au anunţat un “acord istoric asupra unei arhitecturi fiscale internaţionale mai stabile şi mai echitabile”, care stabileşte, la nivel mondial, un impozit “de cel puţin 15%” pe profitul multinaţionalelor, potrivit agenţiei AFP.

Propunerea de a introduce o rată globală a impozitului pe profit de 15% a fost acum aprobată de peste 130 de ţări.

Sursa foto: Dreamstime