Datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată că producția industrială în zona euro a scăzut cu 1%, iar în Uniunea Europeană cu 1,3% în luna martie, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2022. Printre țările care s-au confruntat cu cea mai notabilă scădere se numără Irlanda, Lituania, Estonia, Bulgaria, Letonia, Slovenia, Portugalia, Olanda, Ungaria, Italia, Polonia și România.

Potrivit datelor publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat), Malta, Danemarca și Spania au fost statele membre ale UE care au înregistrat cea mai mare creștere a producției industriale în luna martie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cu rate de creștere de 12,5%, 8,9% și, respectiv, 5,6%.

Țările cu cel mai semnificativ declin al producției industriale

Pe de altă parte, Irlanda, Lituania, Estonia, Bulgaria, Letonia, Slovenia, Portugalia, Țările de Jos, Ungaria, Italia, Polonia și România au înregistrat cel mai semnificativ declin al producției industriale.

Dintre aceste țări, Irlanda a înregistrat cel mai mare declin, de 26,1%, urmată de Lituania, cu un declin de 16,6%, Estonia, cu un declin de 12,6%, și Bulgaria, cu un declin de 9%. Celelalte țări au înregistrat scăderi cuprinse între 6,3% și 2,4%.

Producția de energie a scăzut în UE

În Uniunea Europeană, producția de energie a înregistrat un declin de 9,1%, bunurile intermediare au scăzut cu 5,6%, iar bunurile de folosință îndelungată au scăzut cu 3,1%. Cu toate acestea, s-a înregistrat o creștere a producției de bunuri de capital cu 0,4% și a producției de bunuri de consum nedurabile cu 7,1%.

Dacă se compară luna martie cu luna precedentă, producția industrială în zona euro a scăzut cu 4,1%, iar în Uniunea Europeană a scăzut cu 3,6%. Aceasta vine după o creștere de 1,5% în zona euro și de 1,4% în Uniunea Europeană înregistrată în luna februarie.

Finlanda a înregistrat cea mai mare creștere față de luna precedentă

Pe baza datelor disponibile pentru statele membre ale UE, în luna martie au fost observate creșteri notabile față de luna precedentă. Finlanda a înregistrat cea mai mare creștere, de 3%, urmată de Slovenia, cu o creștere de 2,3%. Republica Cehă și Slovacia au înregistrat ambele o creștere de 1,7%. În schimb, scăderi semnificative au fost raportate în Irlanda, cu o scădere substanțială de 26,3%, urmată de Suedia, cu o scădere de 3,9%, și Germania, cu o scădere de 3,1%.

În cazul României, producția industrială a înregistrat o creștere lunară modestă de 0,3% în martie, după o creștere de 0,1% în luna precedentă.

Producția de bunuri a scăzut cu 12,9% în UE

În cadrul Uniunii Europene, producția de bunuri de capital a înregistrat o scădere semnificativă de 12,9%. Bunurile intermediare au înregistrat, de asemenea, o scădere de 1,6%, în timp ce bunurile de uz imediat și producția de energie au scăzut cu 1%. Pe de altă parte, s-a înregistrat o creștere pozitivă de 2% în producția de bunuri de folosință îndelungată.