‘Avem cea mai modernă frontieră, asigurată de specialişti foarte bine pregătiţi şi echipamente performante. Sperăm ca la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din septembrie să avem o decizie favorabilă cu privire la acest dosar. Aderarea României la spaţiul Schengen nu este apanajul unui partid politic, ci dreptul cetăţenilor români’, a declarat Ioan Rus la întâlnirea de lucru cu ministrul Administraţiei Interne din Republica Portugheză, Miguel Macedo, la care a fost luat în discuţie subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, potrivit unui comunicat al MAI.

În replică, oficialul portughez a precizat că ţara sa sprijină fără echivoc aderarea României la spaţiul Schengen şi va susţine o decizie în acest sens la Consiliul JAI din luna septembrie.

În continuarea discuţiilor, ministrul portughez le-a mulţumit autorităţilor române pentru decizia acreditării unui ataşat de afaceri interne în Portugalia, o soluţie adecvată pentru prevenirea infracţionalităţii şi pentru întărirea excelentei cooperări dintre cele două state.

Ioan Rus a apreciat ca oportună completarea cadrului juridic bilateral, prin încheierea unui acord româno-portughez de cooperare în combaterea criminalităţii organizate, a traficului ilicit de stupefiante, substanţe psihotrope şi precursori, a terorismului şi a altor infracţiuni grave, ce constituie un element important în dezvoltarea cooperării. El şi-a exprimat speranţa ca acest acord să fie semnat până la sfârşitul anului în curs.

Întrevederea s-a încheiat prin aprecierea de către cei doi oficiali a cooperării foarte bune dintre cele două ministere, se mai arată în comunicat.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, însoţit de şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale, chestor-şef de poliţie Marian Tutilescu, efectuează, de luni până joi, o vizită de lucru în Portugalia şi Franţa, în contextul mai larg al aprofundării relaţiilor bilaterale pe componenta afaceri europene, dar şi din perspectiva aderării României la Spaţiul Schengen.
SURSA: Agerpres