Comparativ cu luna noiembrie 2014, inflaţia a scăzut în 26 de state membre, printre care se numără şi România (de la 1,5% la 1%), a rămas stabilă în Suedia şi a crescut doar în Estonia. Ţările cu cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei au fost Grecia (minus 2,5%), Bulgaria (minus 2%), Spania (minus 1,1%) şi Cipru (minus 1%).

Cel mai mare impact de scădere asupra inflaţiei în zona euro a venit de pe urma preţului combustibililor, care a coborât cu 0,53 puncte procentuale. În schimb, preţurile în sectorul restaurantelor, cafenelelor şi chiriilor (în urcare cu 0,11 puncte procentuale) şi tutunului (plus 0,07 puncte procentuale) au avut cel mai mare impact de creştere.

Aceasta este prima scădere a inflaţiei în teritoriul negativ înregistrată de UE de la debutul publicării datelor statistice. Dacă această tendinţă se va prelungi, UE va intra într-o perioadă de deflaţie, o spirală negativă marcată de o scădere prelungită a preţurilor şi salariilor. Pentru a evita acest fenomen şi a relansa creşterea, Banca Central Europeană a adoptat mai multe măsuri de politică monetară, urmând ca în curând să înceapă achiziţionarea de obligaţiuni suverane.

Potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), inflaţia anuală (decembrie 2013 – decembrie 2014) a coborât, în decembrie, la 0,83%, de la 1,26%, în noiembrie, aceasta fiind cea mai cea mai scăzută inflaţie anuală din ultimii 24 de ani.

Preţurile de consum au scăzut cu 0,1% în decembrie 2014, comparativ cu luna precedentă, pe fondul ieftinirii mărfurilor nealimentare cu 0,5% şi a scumpirii mărfurilor alimentare cu 0,2% şi a serviciilor cu 0,3%.AGERPRES