'Autorităţile României i-au supus pericolului pe pasagerii avionului S7, femei şi copii. Combustibilul era suficient doar până la Minsk. Aşteptaţi răspuns, nemernicilor', a scris Rogozin pe contul său de Twitter

România nu a fost de acord ca avionul în care se afla vicepremierul rus Dimitri Rogozin să traverseze spaţiul aerian al ţării, au declarat, vineri, reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, adăugând că motivele deciziei nu pot fi detaliate. 

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin urma să efectueze vineri o vizită la Chişinău şi apoi în Transnistria. 

Potrivit Deschide.md, Dmitri Rogozin a declarat pentru agenţia oficială rusă TASS că "în timpul zborului, dispeceratul României din Bucureşti a luat legătură cu dispeceratul avionului, pentru a preciza lista pasagerilor şi pentru a se convinge că la bordul avionului se află delegaţia rusă şi liderul ei. După aceasta am fost anunţaţi că ne este interzis să intrăm în spaţiul aerian al României. Piloţii au luat legătura cu Budapesta şi am cerut ca eu, împreună cu delegaţia, să cobor în capitala Ungariei, avionul să plece în Moldova, iar în privinţa delegaţiei urma să se clarifice Ministerul de Externe al Rusie". 

"Totodată, piloţii au vrut să alimenteze avionul în Budapesta, însă Ungaria a refuzat să ne lase să aterizăm la Budapesta", a afirmat Rogozin. 

Deschide.md reaminteşte că, în urmă cu câteva ore, avionul cu care Rogozin se îndrepta spre Chişinău a făcut cale întoarsă, după ce România a interzis aeronavei în care se află vicepremierul rus survolarea spaţiului său aerian. Potrivit datelor de la Aeroportul Internaţional Chişinău, avionul a fost redirecţionat către Minsk, după ce a survolat un timp spaţiul aerian al Ungariei.

Iulian Chifu: Rogozin nu poate să intre în UE

Bucureşti, 28 iul /Agerpres/ – România a respectat "ad litteram" prevederile Consiliului European, atunci când a interzis avionului în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin să survoleze spaţiul aerian al ţării noastre, a afirmat fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu. 

"Vorbim despre o respectare ad litteram a hotărârilor Consiliului European, care a validat interdicţiile, sancţiunile la adresa Federaţiei Ruse pentru anexarea Crimeei şi agresiunea militară din estul Ucrainei. În baza acestor prevederi, Dmitri Rogozin este pe această listă şi nu poate să intre în Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă nici în spaţiul aerian, nici pe teritoriul vreunui stat membru UE. Altceva nu ar mai fi de comentat. Eventuala discuţie în legătură cu modul în care s-a aplicat această prevedere printr-o anumită traversare a spaţiului aerian polonez sau survolarea Ungariei, de asemenea, este o chestiune care ţine de statele respective şi modul în care aplică prevederile europene. Am înţeles însă că nici Ungaria nu a permis aterizarea la Budapesta a acelei aeronave, motiv pentru care a trebuit să plece înapoi la Minsk", a declarat Iulian Chifu.

AGERPRES