Francul elvețian a crescut cu peste 41% în raport cu euro şi a urcat mai mult de 15% faţă de toate cele 150 de monede naţionale monitorizate de Bloomberg,  după anunțul surpriză al SNB de săptămâna trecută, referitor la renunțarea la un prag aflat în vigoare de trei ani.

Tenismanul elvețian Roger Federer, deținătorul a 17 titluri de mare şlem, a glumit cu reporterii, spunând că şocul francului elveţian crește presiunea asupra sa pentru a-şi adăuga noi victorii în palmares.

"Asta înseamnă că am să câștig acum, nu?", a întrebat Federer într-o conferință de presă la Melbourne, atunci când a fost întrebat despre criza monedei elveţiene. Din nefericire, Federer, în vârstă de 33 de ani, a fost eliminat de la Openului Australiei, fiind învins în turul III de italianul Andreas Seppi.

Francul s-a consolidat cu aproximativ 10% față de dolarul australian, comparativ cu perioada anului trecut când s-a desfăşurat Australian Open.

"Criza francului a avut cu siguranta un impact mare în întreaga lume", a spus Federer. "În mod clar a avut un impact şi asupra mea, de asemenea, nu este nicio îndoială. Dar lucrurile sunt în mişcare tot timpul, este normal să fie resetate uneori."

Roger Federer, soția lui Mirka și cele două rânduri de gemeni s-au mutat recent într-un conac situat pe malul lacului Zurich din Elveția.

Federer are cele mai mari încasări din istoria tenisului cu câştiguri în valoare de 88,7 milioane de dolari. Câştigă peste 56 milioane de dolari pe an, atât pe teren cât şi în afara lui, din contracte de publicitate la Nike, Credit Suisse Group AG și Grupul Rolex.

Roger Federer s-a declarat preocupat de impactul crizei francului asupra economiei elvețiene.

"Modul în care a fost făcută această mutare naşte unele semne de întrebare referitoare la ce se ascunde în spatele acestei decizii, pentru că nimeni nu a bănuit că se va întâmpla aşa ceva", a spus tenismanul elveţian.

"Pentru export sau turism nu este o măsură ideală, dar vom vedea cum ne vom adapta la ea. Totuși Elveţia este în continuare un loc minunat, aşa că aşteptăm să o vizitaţi!", spune Roger Federer.