Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a făcut prima referire cu privire la Schengen în Consiliul European, joi, 15 decembrie. În intervenţia sa de la începutul reuniunii care se desfăşoară la Bruxelles, aceasta şi-a exprimat dezamăgirea faţă de votul dat în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), conform declarațiilor făcute de mai multe surse oficiale.

Astăzi vor avea loc mai multe discuții pe tema Schengen în cadrul Consiliului European

„Uniunea Europeană a dovedit de-a lungul timpului că poate îndepărta orice bariere şi poate aduce oamenii împreună. UE poate face asta din nou şi acum dacă are curajul să ia decizii politice care să se menţină emblematice pentru generaţia actuală în construcţia europeană.”, a spus Roberta Metsola, conform surselor citate.

Lidera de la Bruxelles a menţionat că preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit pentru sprijinul vocal și puternic al Parlamentului European, dar şi al majorităţii covârşitoare din partea statelor membre.

Până la momentul de față, Klaus Iohannis a avut mai multe discuţii cu lideri ai Uniunii Europene în marja Consiliului European pentru a explica situaţia nedreaptă la adresa României şi necesitatea identificării unei soluţii cât mai rapid posibil, au mai relatat sursele citate. Discuţiile în acest sens vor continua astăzi (15 decembrie) în reuniunea Consiliului European.

Karl Nehammer, despre poziția Austriei

Cancelarul austriac Karl Nehammer, a declarat, joi, 15 decembrie, la sosirea la reuniunea de iarnă a Consiliului European, că Austria susține aderarea României și Bulgariei la Schengen, însă a precizat că Poliția română are în evidență zeci de mii de migranți ilegali și că se caută o soluție la această problemă.

„Poziția Austriei este că trebuie să susținem România și Bulgaria. Nu este o problemă de țări împotriva altor țări, ci este o problemă de securitate. Avem în Austria peste 75.000 de persoane neînregistrate și știm că 20.000 de migranți ilegali traversează România. Știm asta datorită investigațiilor poliției austriece. Acum trebuie să găsim o soluție pentru această problemă. Poliția română îi are în evidență pe acești oameni care sunt înregistrați în România.

În Austria, am înregistrat peste 100.000 de migranți, iar 75.000 nu erau înregistrați. Este un număr uriaș, este o problemă de securitate pentru întreaga Uniune Europeană.

Aceasta este problema și este necesar să spunem: nu este vorba despre a fi împotriva Austriei, Bulgariei sau României. Trebuie să rezolvăm împreună această problemă de securitate și cred că o vom face.”, a explicat Karl Nehammer, răspunzând unor întrebări din partea jurnaliștilor români.