Joi, 1 iunie, Republica Moldova găzduieşte Summitul Comunităţii Politice Europene.

Maia Sandu dă asigurări că oaspeţii summitului de la Chişinău nu vor fi în niciun fel de pericol

În acest context şi având în vedere că ţara primeşte acum energie doar din Transnistria, iar rachete trase de Rusia au căzut deja pe teritoriul moldovean, preşedintele Maia Sandu a fost întrebată de jurnalişti dacă există riscul unor diversiuni puse la cale de Moscova fix în timpul acestui important summit, la care vor participa zeci de lideri europeni.

Preşedintele Republicii Moldova a dat asigurări că toată lumea va fi în perfectă siguranţă.

„Vreau să vă comunic că avem generator şi chiar dacă ar exista anumite probleme cu furnizarea energiei electrice, aceste probleme nu vor afecta desfăşurarea summitului, pentru că, repet, avem generator, ne-am asigurat.

În ceea ce priveşte protejarea spaţiului aerian este protejat inclusiv cu susţinerea prietenilor noştri. Toată lumea este în siguranţă în Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu miercuri, 31 mai.

Reamintim că marţi, 30 mai, o pană uriaşă de curent a lovit o mare parte a teritoriului Republicii Moldova. Linia de înaltă tensiune Bălţi – Dnestrovsk (oraş aflat în Transnistria) a fost deconectată, din motive deocamdată necunoscute.

Inspectoratul General al Poliţiei din Republica Moldova a făcut publice măsurile de securitate ce vor fi luate pentru summitul de la Chişinău. Ţara vecină îşi va închide spaţiul aerian pentru avioanele civile în perioada 1-2 iunie, iar pentru dronele civile, în perioada 31 mai-2 iunie. Vor fi exceptate numai aeronavele civile.

Se păstrează în continuare misterul cu privire la participarea lui Volodimir Zelenski

La summit-ul de joi vor participa lideri din aproape 50 de ţări, la care se adaugă şi Ursula von der Leyen (preşedintele Comisiei Europene), Charles Michel (preşedintele Consiliului European) şi Roberta Metsola (preşedintele Parlamentului European).

Pe listă se mai află şi Klaus Iohannis sau Emmanuel Macron, preşedintele Franţei. Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, trebuia să fie şi el prezent, însă s-a retras în ultimul moment.

Volodimir Zelenski ar putea participa şi el la Summitul Comunităţii Politice Europene, însă Chişinăul nu a confirmat până acum prezenţa liderulului de la Kiev, din motive de siguranţă.

Zelenski a călătorit totuşi miercuri după-amiază la Odesa, oraş aflat la mai puţin de 200 km de Chişinău, pentru o vizită de lucru.