Potrivit rezultatelor preliminare ale studiului clinic de fază a doua, publicate joi în revista de specialitate The Lancet, vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford este sigur şi declanşează o reacţie a sistemului imunitar similară pentru toţi adulţii.

Studiul a reunit 560 de adulţi sănătoşi, 240 dintre aceştia având vârste de peste 70 de ani. S-a constatat că noul vaccin este sigur şi declanşează o reacţie imunitară similară atât pentru persoanele cu vârste de peste 56 de ani cât şi pentru cele cu vârste între 18 şi 55 de ani.

Profesorul Andrew Pollard, şeful echipei care a condus studiul clinic pentru acest vaccin, precizează: “Suntem încântaţi cu adevărat de aceste rezultate. În acest studiu am încercat să analizăm reacţiile imunitare la adulţii mai în vârstă şi să răspundem întrebării dacă sistemul imunitar are o capacitate mai scăzută de reacţie pe măsură ce îmbătrânim.”

Reacţii foarte bune ale sistemului imunitar întâlnite şi la persoanele de peste 70 de ani

“Aceste prime date sunt cu adevărat încurajatoare (…) Arată că obţinem reacţii foarte bune ale sistemului imunitar – chiar şi la peste 70 de ani, ceea ce pare similare cu cele ale adulţilor tineri”, a mai declarat Pollard, notează News.ro.

În plus, vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford provoacă foarte puţine reacţii adverse şi a declanşat reacţii ale unor părţi ale sistemului imunitar la toate grupele de vârstă, la doze scăzute şi standard.

Primele rezultate ale testelor au arătat că vaccinul, denumit ChAdOx1 nCoV-19, a declanşat o reacţie a celulelor T în decurs de 14 zile de la prima doză şi o reacţie a anticorpilor în 28 de zile de la doza de rapel (revaccinare). Cercetătorii se aşteaptă ca reacţia celulelor T să joace un rol în imunitatea pe termen lung împotriva virusului.

“Populaţiile expuse celui mai ridicat risc de a face o formă gravă de Covid-19 inclus persoane cu afecţiuni preexistente şi adulţi vârstnici. Sperăm că acest lucru înseamnă că vaccinul nostru va ajuta la protejarea celor mai vulnerabili oameni din societate, dar sunt necesare noi cercetări înainte de a fi siguri”, spune dr. Maheshi Ramasamy co-autor al studiului clinic realizat la Universitatea Oxford.