Mai mult, ministrul Raed Arafat a declarat, în cadrul emisiunii "După 20 de ani" că firmele care vor participa la licitații pentru contracte cu statul vor fi obligate să semneze un cod de etică, pe modelul existent deja în Statele Unite.
"La medicamentele oncologice,am întâlnit următoarea situație: firmele încheie un contract cu spitalul, dar apoi nu livrează, lăsând spitalul descoperit, fără posibilitatea de a dovedi că firma este de rea credință", a explicat Arafat. Acesta a dat exemplul Statelor Unite, acolo unde firmele sunt obligate să semneze un Cod de Etică, iar în cazul în care nu-l respectă ad literam, le este intersiză participarea la licitații timp de 3-4 ani.
"Pentru achizițiile de aparate pe programele ministerului intră o hotărâre de guvern care spune că ministerul să fie unic achizionar. O să avem puterea de obliga furnizorii să lase prețul. Am văzut cazuri în care un aparat tomografic era achiziționat la preț dublu, prin excluderea competiției la realizarea caietului de sarcini. Această achiziție centralizată va asigura ca procedura să fie transparentă", a declarat la o emisiune Tv ministrul Sănătății.