“Rusia a intensificat, duminică, raidurile aeriene efectuate în Siria, distrugând poziţii teroriste, iar Statul Major al armatei ruse susţine că aproximativ 600 de islamişti încearcă pe fondul bombardamentelor să fugă spre Europa. "Raidurile ruse au redus considerabil capacităţile teroriste", a declarat generalul rus Andrei Kartapolov, şeful Direcţiei pentru operaţiuni de luptă din cadrul Statului Major al armatei ruse, subliniind că sunt vizate poziţii ale grupurilor islamiste Stat Islamic şi Frontul al-Nusra. Începând de miercuri, avioane militare ruse au efectuat peste 60 de raiduri, distrugând circa 50 de poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Generalul Kartapolov a anunţat că Rusia va intensifica raidurile aeriene în Siria. Sâmbătă, bombardamentele ruse s-au concentrat asupra oraşului sirian Raqqa, fieful reţelei teroriste Stat Islamic. Pe de altă parte, Președintele sirian, Bashar Al-Assad, a avertizat în legătură cu distrugerea regiunii Orientului Mijlociu în caz de eșec al coaliției Rusiei și a aliaților săi împotriva ''grupurilor teroriste'' din țara sa. Într-un interviu la televiziunea iraniană Khabar, care l-a întrebat despre șansele de succes ale coaliției între Rusia, regimul sirian, Iran și Irak împotriva terorismului, Bashar Al-Assad a răspuns: ''Ea trebuie să reușească, în caz contrar întreaga regiune va fi distrusă și nu doar una sau două țări''. ''Prețul ce trebuie plătit va fi desigur mare'', a spus el, potrivit unui text difuzat de președinția siriană pe Twitter. Bashar Al-Assad și-a exprimat convingerea că ''această coaliție va obține rezultate adevărate''. ''Șansele de succes ale acestei coaliții sunt mari'', a adăugat președintele sirian, ale cărui trupe sunt în război împotriva rebelilor de patru ani și jumătate. El a făcut apel la țările occidentale să se alăture acestei coaliții”, mai scrie bbc.com

“Statul Islamic a aruncat în aer Arcul din Palmyra”, scrie The Wall Street Journal.

“Gruparea Statul Islamic a aruncat în aer celebrul Arc de Triumf din Palmira, în Siria, potrivit unui ONG şi mai multor militanţi, la câteva luni după ce au distrus două temple importante din această cetate antică înscrisă în patrimoniul cultural mondial UNESCO. Observatorul sirian pentru drepturile omului OSDO a făcut cunoscut că gruparea jihadistă a distrus Arcul de Triumf "din cauza ornamentelor de pe coloanele sale" pe care le consideră idolatrie. "Arcul de triumf a fost aruncat în aer. ISIS l-a distrus", a informat la rândul său Mohammad al-Homsi, un militant din Palmira. Înainte de conflictul care sfâşie Siria de peste patru ani, circa 150.000 de turişti vizitau Palmira în fiecare an. Pe de altă parte, armata siriană îi îndeamnă pe islamişti să depună armele înaintea începerii unei ofensive terestre. Elicoptere ale forţelor aeriene siriene au împrăştiat la sfârşitul săptămânii trecute manifeste care îi invită pe jihadişti să depună armele, iar pe civili să-şi părăsească locuinţele din oraşele Rastan şi Talbisah, în nordul provinciei Homs, unde armata siriană intenţionează să desfăşoare o ofensivă terestră de amploare în scurt timp. Potrivit publicaţiei britanice Express, preşedintele rus Vladimir Putin ar pregăti o misiune militară de anvergură pentru a prelua controlul asupra bastionului grupării extremiste SI la Raqqa. În acest scop, Putin ar intenţiona să trimită în Siria în jur de 150.000 de rezervişti.”

“US vrea să pună mai mult de presiune pe ISIS în Siria”, titrează The New York Times.

“Coaliția americană care luptă împotriva Statului Islamic se pregătește să deschidă un front major in nord-estul Siriei, cu scopul de a pune presiune asupra Raqqa, capitala de facto a grupării teroriste, potrivit oficialilor administrației militare. Președintele Obama a aprobat săptămâna trecută două măsuri importante pentru a seta ofensiva în mișcare în săptămânile următoare, au declarat oficialii. Obama a ordonat Pentagonului, pentru prima dată, să ofere în mod direct muniție și probabil armament forțelor de opoziție siriene. El a susținut, de asemenea, ideea unei campanii aeriene de la o bază aeriană în Turcia, deși detalii importante trebuie încă să fie elaborate. Împreună, aceste măsuri sunt menite să ofere forţă unui număr de 3.000 până la 5.000 de luptatori arabi, cărora li se vor adăuga mai mult de 20.000 de combatanți kurzi într-o ofensivă susținută de zeci de avioane avioane care să facă presiuni asupra Raqqa, bastion principal al Statului Islamic în Siria.”

“Violenţe la Chișinău. Zeci de mii de oameni protestează împotriva guvernului”, scrie publika.md

“Mii de oameni au protestat în centrul Capitalei. Manifestaţia a fost organizată de Platforma civică Demnitate şi Adevăr, care a cerut demisia Guvernului şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate. La noul protest organizat de Platforma DA în Piața Marii Adunări Naționale au ieşit mii de oameni. Potrivit poliţiei, au fost prezenţi între 10 si 12.000 de oameni. Ei au cerut din nou demisia guvernării, alegeri anticipate și au anunțat despre nesupunerea civică. Zeci de protestatari au încercat să intre cu forța în clădirea Parlamentului, păzită de sute de polițiști. Organizatorii protestului au încercat să calmeze spiritele. Veteranii care au participat la proteste au format un cordon în fața polițiștilor. Platforma Demnitate și Adevăr cere în continuarea demisia conducerii țării, dar și a conducerilor instituțiilor care ar fi responsabile de devalizarea băncilor, demisia președintelui, alegeri anticipate și alegerea directă a șefului statului.”

“Benyamin Netanyahu promite o puternică ofensivă împotriva violenţei palestiniene”, scrie The Guardian.

“Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat duminică seară că Israelul "duce o luptă până la moarte împotriva terorismului palestinian" şi a ordonat măsuri severe după uciderea a doi israelieni la Ierusalim. "Aceste măsuri includ printre altele accelerarea demolării caselor teroriştilor", a declarat el într-o înregistrare video difuzată de cabinetul său. Netanyahu a făcut cunoscut că a dat instrucţiuni "pentru a opri terorismul, a-i descuraja şi pedepsi pe autorii atacurilor". Măsurile anunţate permit în special reţinerea pe scară mai largă a suspecţilor fără a fi judecaţi, întărirea forţelor de securitate la Ierusalim şi în Cisiordania şi impunerea de restricţii de acces "instigatorilor" pe Esplanada Moscheilor, pe care a denumit-o Muntele Templului, conform tradiţiei iudaice. Israelul a luat duminică măsura excepţională de a interzice timp de două zile accesul palestinienilor în Oraşul Vechi din Ierusalim ca urmare a două atacuri în care şi-au pierdut viaţa doi israelieni şi sporirii tensiunilor în Cisiordania. Semiluna Roşie palestiniană a indicat că 77 de palestinieni au fost răniţi de tiruri de armă israeliene în ultimele 24 de ore, în timp ce palestinienii şi israelienii sunt antrenaţi într-un nou ciclu de violenţe în Cisiordania şi Ierusalimul de Est.”

“Este dificil să prevezi intemperii de o asemenea intensitate într-un timp atât de scurt”, scrie Le Monde.

“13 persoane au murit în urma furtunilor violente şi a inundaţiilor care au cuprins Coasta de Azur, din sud-estul Franţei, potrivit unui bilanţ provizoriu al autorităţilor locale. Inundaţiile puternice au cuprins şi străzile din oraşele Cannes şi Nisa. Primarul oraşului Cannes, David Lisnard a precizat că anumite autovehicule au ajuns în apa mării din cauza inundaţiilor, descriind gravitatea situaţiei. Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve s-a deplasat duminică la faţa locului pentru a discuta cu cei implicaţi în gestionarea situaţiei. Potrivit autorităţilor, bilanţul victimelor s-ar putea modifica, în zona cea mai afectată de inundaţii peste 35.000 de locuinţe nu au energie electrică. O parte din autostrada A8 este inundată, iar Societatea Naţională a Căilor Ferate Franceze a transmis că peste 12 trenuri cu pasageri sunt blocate în diferite gări din sud-estul Franţei.”