„Piețele mondiale sunt deschise din nou, iar victoria răsunătoare a partid radicalilor de stânga SYRIZA în alegerile parlamentare din Grecia duce moneda euro spre noi minime. În noaptea de duminică spre luni, la 2 ora României, euro s-a situat la nivelul 1.1112 față de dolarul american, minimul ultimilor 11 ani. Moneda unică fusese trântită săptămâna trecută, după ce Banca Centrală Europeană a anunțat un nou program de relaxare cantitativă. Ulterior a mai recuperat și a fost comercializat la aproximativ 1.116 în raport cu dolarul. Şi preţul petrolului a căzut, cotaţia West Texas Intermediate fiind la 44.45 dolari pe baril”, mai scrie Business Insider.

„Formaţiune anti-austeritate, victorie decisivă în alegerile din Grecia”, titrează The New York Times. „Victoria partidului SYRIZA, care îl poziționează pe liderul formaţiunii Alexis Tsipras în funcţia de prim-ministru al Greciei, vine după ce criza economică din Europa a stimulat furia populistă.”

„Cine este liderul Syriza, Alexis Tsipras?”, titrează The Guardian. „Omul care va deveni cel mai tânăr prim-ministru al Greciei pare determinat să zdruncine nu numai propria sa țară, dar şi Europa.

„Victoria Syriza pune Grecia în contradicţie cu UE”, mai scrie The Guardian.

„Alegătorii greci resping austeritatea Uniunii Europene pentru alternativa radicală a unui partid de extremă stânga. Grecia a întors pagina, spune liderul în vârstă de 40 de ani al Syriza, Alexis Tsipras.”

„Euro se prăbușeșete după alegerile din Grecia, scrie The Wall Street Journal.

„Euro a atins cel mai mic nivel din mai mult de un deceniu în raport cu dolarul american și yenul japonez. Bursele din Asia şi din SUA au căzut, după ce votul din Grecia a alimentat temerile cu privire la viitorul zonei euro.”

„Ascensiunea francului elveţian aduce câştiguri importante unor brokeri de pe piaţa valutară”, mai scrie Wall Street Journal. „Pe măsură ce francul elveţian s-a întărit la începutul acestei luni, brokerii de pe piaţa de schimb valutar care se ocupă mai ales cu băncile mari, fondurile speculative și alți clienți mari, au manipulat cantități record de afaceri și şi-au crescut considerabil profiturile.”

„Violenţe în Ucraina: creşte presiunea pe Rusia”, titrează Le Monde.

„Separatiștii pro-ruse au lansat de câteva zile o ofensivă majoră, au reocupat aeroportul din Donețk și au bombardat oraşul Mariupol, din estul Ucrainei controlat încă de guvernul de la Kiev. Ministrul rus al Afacerilor Externe a acuzat armata ucraineană că a provocat aceste violențe prin atacuri "permanente" împotriva "zonelor populate". Preşedintele american Barack Obama s-a declarat "îngrijorat de încălcările încetarii focului și vrea să crească presiunea asupra Moscovei. O reuniune extraordinară a miniștrilor de externe din UE a fost convocată pe 29 ianuarie.”