„Partidul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a suferit cea mai mare înfrângere din ultii 13 ani în alegerile legislative, pierzând majoritatea absolută şi îngropând speranţele sale de a-şi întări conducerea asupra ţării fără parteneri. Potrivit cifrelor oficiale după numărarea a 98% din sufragii, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării AKP, islamo-conservator se plasează în frunte, aşa cum era de aşteptat, dar a obţinut doar 41% din voturi, ceea ce îl forţează să formeze un guvern de coaliţie. În schimb, Partidul Democratic al Poporului, pro-kurd a trecut pragul electoral de 10% pentru a fi reprezentat în parlament, cu 12,5% din voturi, obţinând 78 de locuri în noul legislativ. Câştigător al tuturor alegerilor din 2002, AKP s-a prezentat pentru prima dată slăbit în faţa alegătorilor, victimă a declinului economic şi criticilor recurente asupra derivei autoritare a şefului său istoric. Acest prim eşec electoral sună ca o înfrângere severă pentru Erdogan, care a făcut din scrutin un referendum asupra propriei persoane. Prim-ministru energic timp de 11 ani, Recep Tayyip Erdogan a fost ales şef al statului în august şi i-a predat teoretic conducerea guvernului şi a partidului succesorului său, fostul ministru de externe Ahmet Davutoglu. Ferm hotărât să păstreze puterea în ţară, el a militat constant pentru trecerea la un regim prezidenţial şi extinderea atribuţiilor sale”, mai scrie Guardian.

„Turcii scufundă intenţia liderilor turci de a-şi întări pârghiile de putere” , titrează The Wall Street Journal.

„Guvern cu rădăcini islamiste din Turcia a pierdut majoritatea în alegerile naționale, după 13 ani de putere. Votul reprezintă şi o lovitură pentru președintele Recep Tayyip Erdogan în acercarea acestuia de a-şi consolida puterea.”

„Liderii europeni îşi exprimă frustrarea în privinţa crizei datoriilor Greciei”, citim în publicația The New York Times.

„Liderii mondiali au crescut presiunea asupra Europei pentru a rezolva criza datoriilor Greciei de peste, la câteva ore după ce unul dintre negociatorii europeni de seamă și-a exprimat exasperarea cu privire la modul în care liderii greci manipulează discuțiile. Cancelarul Angela Merkel a Germaniei, gazda Grupului de 7 summit în Alpii bavarezi, a declarat postului public ZDF că ea și președintele francez, François Hollande, au vorbit la telefon cu prim-ministrul Alexis Tsipras și i-au informat pe ceilalţi lideri cu privire la conversație. "Nu putem spune că problema este rezolvată", a declarat Merkel la ZDF. Președintele SUA, Barack Obama şi-a intensificarea presiunea, iar Casa Albă a avertizat că un eșec al Europei pentru a ajunge la un acord ar putea aduce instabilitatea financiară în întreaga lume. Într-o întâlnire privată între Obama și Angela Merkel pe marginea summit-ului, cei doi au fost de acord "că este important pentru Grecia și partenerii lor să se traseze o cale de urmat, care să se bazeză pe reformele structurale esențiale și se întoarcă Grecia pe o creştere durabilă pe termen lung. Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, l-a acuzat duminică pe premierul grec Alexis Tsipras de faptul că nu a dezvăluit detalii importante ale propunerii făcute de creditorii Greciei, când sa adresat vineri Parlamentului. Juncker a spus ca vrea ca Grecia să rămână în zona euro, dar nu poate "extrage un iepure din pălărie" în privinţa rezolvării crizei.”

„Scandal FIFA: Retragerea organizării Cupei Mondiale de către Rusia şi Qatar este posibilă”, scrie Le Monde.

„Replici ale cutremurului care zguduie FIFA de la sfârșitul lunii Mai vor periclita chiar organizarea următoarelor ediţii ale Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia, în 2018 și Qatar în 2022? Aceasta este cu siguranță o posibilitate adusă în discuţie duminică de Domenico Scala, președintele independent al comitetului de audit și de conformitate al FIFA. "Dacă s-ar dovedi că Rusia şi Qatar au obţinut dreptul de organizare din cumpărarea voturilor, atunci aceste organizări sunt susceptibile de a fi lovite", a declarat Scala pentru ziarul elvețian Sonntagszeitung, adăugând că "până acum, nu au fost aduse în discuţie aceste elemente." După anunțarea demisiei Sepp Blatter, Domenico Scala, în vârstă de 50 de ani, a fost desemnat responsabil pentru punerea în aplicare a unui program de reforme instituționale în această fază de tranziție. Necunoscut publicului larg, Scala a supravegheat procesul de nominalizari pentru alegerile prezidențiale în 2015 în cadrul FIFA.

„Doi deţinuţi periculoşi au evadat dintr-o închisoare din New York, după ce au săpat un tunel”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

„Doi deţinuţi condamnaţi pe viaţă pentru crimă au reuşit să evadeze din cea mai mare închisoare de maximă securitate din statul New York după ce au săpat un tunel până în afara zidurilor puşcăriei şi au confecţionat păpuşi din cârpă pe care le-au pus în paturile din celulă ca să-i păcălească pe gardieni, informează duminică Europa Press, care menţionează că forţele de securitate au lansat o amplă operaţiune de căutare a evadaţilor, la care participă şi agenţi ai FBI. Deţinuţii au fugit în noaptea de vineri spre sâmbătă printr-un tunel pe care-l săpaseră cu ajutorul unor bormaşini. Închisoarea se află la circa 270 de kilometri de Albany, aproape de graniţa cu Canada. La aflarea veştii, guvernatorul New Yorkului, Andrew Cuomo şi-a anulat o vizită oficială în Elmont, statul New York şi s-a deplasat la închisoare pentru a discuta cu poliţia şi cu angajaţii închisorii. "Când te uiţi cum a fost făcută operaţiunea asta, este extraordinar", a recunoscut Cuomo într-o conferinţă de presă. Potrivit NBC News, Cuomo a adăugat că de la inaugurarea închisorii, în 1865, nu a mai existat nicio altă evadare din această secţiune de maximă securitate a închisorii. Ambii condamnaţi, Richard Matt, în vârstă de 48 ani, şi David Sweat, de 34 de ani, sunt consideraţi un pericol pentru populaţie, motiv pentru care autorităţile le-au publicat fotografiile şi au recomandat oamenilor să nu se apropie de ei. Deocamdată nu se ştie dacă cei doi au fost ajutaţi de angajaţi ai închisorii sau dacă sunt înarmaţi. Richard Matt a fost condamnat pentru omucidere, răpire şi tâlhărie, după ce a omorât în bătaie un bărbat, în 1997. David Sweat a fost condamnat pentru crimă cu premeditare după uciderea ajutorului de şerif Kevin Tarsia, în 2002.”


Te-ar putea interesa și: