„Oficialii europeni au respins rapid o propunere de compromis din partea Greciei menite să pună capăt unui impas în privinţa programului de salvare a țării. Reprezentanţii au spus marți că oferta Atenei nu a mers suficient de departe în îndeplinirea cererilor creditorilor”, mai scrie Wall Street Journal.

„Renuntarea Greciei la moneda unică europeană ar atrage după sine colapsul zonei euro”, titrează The Guardian.

„Premierul elen Alexis Tsipras, care atrage însă atenţia că absenţa unei înţelegeri în negocieri ar însemna 'începutul sfârşitului' pentru zona euro. Continuând atitudinea mai conciliantă adoptată de Atena în ultimele zile, Tsipras a spus că cele două părţi ar putea găsi un compromis asupra elementelor-cheie în orice acord, inclusiv în ceea ce priveşte excedentul bugetar primar. Dar nu a dat semnale că ar accepta solicitările creditorilor de reducere a pensiilor sau a altor cheltuieli sociale, reiterând comentariile făcute în ultimele zile. "Cred că suntem foarte aproape de un acord asupra excedentului primar pentru următorii ani", a declarat Tsipras. "Trebuie doar să existe o atitudine pozitivă privind propunerile alternative la reducerea pensiilor sau la impunerea măsurilor de austeritate", a adăugat el. Comentariile sale survin în contextul în care partenerii internaţionali ai Greciei, printre care cancelarul german Angela Merkel şi oficiali ai Băncii Centrale Europene au atras atenţia că timpul pentru obţinerea unui acord se scurge repede.”

„Un miliardar american pune un pariu riscant pe criza datoriilor Greciei”, scrie The New York Times.

„Controversatul miliardar american Wilbur L. Ross Jr. a făcut mai multe pariuri în privinţa sistemului bancar irlandez, atunci când acesta a fost la pământ, a făcut un pariu şi pe Cipru, pariu care acum arată promiţator. Dar Grecia se dovedeşte a fi cel mai greu test al talentului său de a face încasări pe fondul crizei din zona euro. Ross, care şi-a contruit cariera pariind pe active cu probleme, este conducătorul unui grup de investitori care a pompat anul trecut 1,3 miliarde de euro în Eurobank Ergasias, a treia mare banca din Grecia. În săptămânile următoare soarta banilor lui Ross – împreună cu întregul sistem financiar elen – poate depinde de faptul că guvernul de stânga al țării poate evita haosul care ar însoți o ieșire a Atenei din zona euro.”

„Lupta împotriva ISIS: Statele Unite ale Americii privesc spre Mosul şi se concentreze pe Ramadi, citim în publicaţia germană Der Spiegel.

„Statele Unite îşi adaptează strategia în lupta împotriva ISIS. Pentagonul vrea sa trimita mii de formatori în provincia irakiană de Anbar, suplimentar faţă de forţele trimise până acum în zonă. Recucerirea metropolei Mosul ar trebui să fie totuși amânată pentru 2016.”

„Iată ce vrea cu adevărat OPEC”, citim în portalul de ştiri Business Insider.

„Întârzierea gratificării este un semn de maturitate. Prin acest standard, OPEC ajuns la vârsta de 55 de ani a demonstrat maturitate în această săptămână, deoarece a lăsat cote de producție de petrol pentru membrii săi neschimbate. A făcut acest lucru în fața prețurilor la petrol, care sunt cu aproximativ 40% mai mici decat erau anul trecut pe vremea asta, întârziind însă din nou o revenire la prețurile de 100 dolari-pe-baril înregistrate în ultimii patru ani.”


Te-ar putea interesa și: