“China și-a închis piața acțiunilor pentru a doua oară în decurs de câteva zile în prima săptămână a anului. Acțiunile au scăzut cu 5% când s-a deschis piața, declanșând închiderea pieţelor în regim „circuit-breaker” timp de 15 minute. Când s-a reluat tranzacţionarea, indicele de referinţă CSI 300 s-a prăbuşit la 7%, declanșând o oprire automată a tranzacționării pentru restul zilei. Piața bursieră din China a fost deschisă doar pentru aproximativ 15 minute de tranzacţionare. Este pentru a doua oară în această săptămână când China trebuie să închidă piețele financiare în conformitate cu noile norme concepute pentru a evita vânzarea în panică a acțiunilor cotate. Blocarea de joi a survenit însă mult mai rapid decât la începutul săptămânii”, mai scrie Business Insider.

„Bursele din China, închise pentru a doua oară într-o săptămână”, titrează The Wall Street Journal.

 „Bursele din Shanghai şi Shenzhen au fost închise joi, imediat după debutul tranzacţiilor, în urma unei noi căderi de 7% care a declanşat în mod automat un mecanism destinat să prevină volatilitatea. Este pentru a doua oară în această săptămână când este activat mecanismul “circuit breaker”, care prevede suspendarea tranzacţiilor în cazul unor fluctuaţii mari, după ce luni bursele de la Shanghai şi Shenzhen au fost închise după o scădere de 7%. În momentul închiderii premature de joi, la mai puţin de o jumătate de oră de la debutul tranzacţiilor, indicele composit al Bursei de la Shanghai înregistra o cădere de 7,32%, sau 245,95 puncte, până la  3.115,89 puncte. La rândul său, indicele bursei de la Shenzhen înregistra o cădere de 8,35%, sau 178,08 puncte, până la 1.955,88 puncte. “Utilizarea mecanismului “circuit breaker” este principalul motiv al acestor scăderi pentru că investitorii au intrat în panică după ce au văzut declanşarea sa în ziua de luni. Acest mecanism a tăiat accesul la piaţa de lichidităţi şi investitorii s-au temut că nu vor mai putea vinde”, a declarat Chen Xingyu, analist la Phillip Securities. Mecanismul “circuit breaker” este bazat pe indicele CSI 300, care include acţiunile unor mari companii petroliere şi bănci de stat, cotate la cele două burse chineze. Această degringoladă a burselor chineze intervine pe fondul îngrijorărilor cu privire la încetinirea ritmului de creştere a economiei chineze, a doua economie mondială, la care se adaugă deprecierea prelungită a monedei chineze, yuanul.”

„Preţul petrolului, la 32 de dolari barilul”, scrie Marketwatch.com

„Preţul petrolului a scăzut la noi minime istorice. La New York, preţul petrolului WTI Crude a coborât la 32,53 dolari barilul, cea mai scăzută cotaţie înregistrată în ultimul an. Închiderea anterioară a survenit la o cotaţie de 33,97 de dolari pe baril, înregistrându-se astfel o scădere de 3,77%. La Londra, preţul ţiţeiului Brent cu livrare în februarie a 32,74 dolari barilul, minimul ultimilor 11 ani, o scădere de 3,96 fata de închiderea anterioară, de 34,35 dolari, înregistrându-se o scădere de 3,84%. Trendul este descendent.”

“Stare de urgenţă în California din cauza unei scurgeri de metan masive”, scrie Le Monde.

“Guvernatorul Californiei, Jerry Brown, a declarat stare de urgenţă în apropierea oraşului Los Angeles, din cauza unei scurgeri de metan masive care a forţat evacuarea a mii de localnici şi pe care experţii o califică drept catastrofă ecologică majoră. Această scurgere este “incomparabilă, catastrofală” pentru că metanul este un gaz cu efect de seră “de 80 de ori mai puternic decât CO2 la scara de 20 de ani şi care acţionează mult mai rapid”, denunţă Stephanie Pincetl, profesoară de ştiinţe ale mediului înconjurător la universitatea UCLA. Declararea stării de urgenţă permite autorităţilor să mobilizeze toate agenţiile guvernamentale ale statului pentru a veni în ajutorul populaţiei din împrejurimile localităţii Porter Ranch, situată la periferia Los Angeles-ului, unde un puţ de metan prezintă scurgeri de mai multe luni. “Toate agenţiile guvernamentale îşi vor utiliza personalul, echipamentul şi infrastructurile pentru a asigura un răspuns continuu şi complet acestui incident”, afirmă guvernatorul.”

“SUA şi Coreea de Sud se îndoiesc cu privire la testul nuclear nord-coreean”, titrează The New York Times.

“Preşedintele SUA, Barack Obama a discutat la telefon cu preşedintele sud-coreean, doamna Park Geun-hye şi cu premierul japonez Shinzo Abe despre răspunsul internaţional la testul nuclear al Coreii de Nord, a anunţat Casa Albă. Obama a reafirmat angajamentul SUA faţă de securitatea Coreii de Sud şi cei doi lideri au convenit să lucreze la un "răspuns unit şi internaţional puternic după ultimul comportament nechibzuit al Coreii de Nord", a declarat Casa Alba într-un comunicat. Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a condamnat cu fermitate, miercuri, presupusul test nuclear nord-coreean, urmând să adopte "măsuri suplimentare" împotriva regimului stalinist de la Phenian. Într-o declaraţie adoptată în unanimitate, cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate ONU au denunţat noul test anunţat de regimul Kim Yong-un. Coreea de Nord susţine că a testat o bombă cu hidrogen, după ce a pretins în alte rânduri că a dezvoltat focoase nucleare. Informaţiile nu au putut fi confirmate din surse independente, iar specialiştii au dubii că regimul de la Phenian ar fi dobândit o astfel de tehnologie, considerând că este vorba mai degrabă de o campanie de propagandă.”

“Cresc tensiunile în cazul agresiunilor sexuale de la Koln”, scrie The Guardian.

“O dezbatere feroce a izbucnit în Germania în cfazul agresiunilor sexuale şi jafurilor cărora le-au căzut victime femeile din Koln. Circa 90 de femei ar fi fost jefuite, ameninţate şi agresate sexual în noaptea de Anul Nou în faţa Catedralei oraşului de către bărbaţi tineri, majoritatea în stare de ebrietate, a afirmat marţi poliţia, care a descris aceste atacuri ca fiind “o nouă dimensiune a criminalităţii'. Şeful poliţiei din Koln a afirmat că agresorii păreau a fi tineri de origine arabă sau nord-africană, fapt care a determinat grupuri de extremă-dreapta să condamne guvernul de la Berlin pentru politica sa de primire a refugiaţilor. Ministrul de Interne din landul Renania de Nord-Westfalia, Ralf Jaeger, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că nu au fost făcute încă arestări. El a refuzat să ofere mai multe detalii asupra anchetei, însă a afirmat că aşteaptă în această săptămână “un raport foarte detaliat” din partea poliţiei. În jur de 150 de persoane s-au adunat marţi seara în faţa catedralei din Koln pentru a protesta împotriva violenţei faţă de femei.”