Potrivit Reuters, bursele din China s-au prăbușit luni, în prima şedinţă de tranzacţionare după vacanţa prelungită pentru Anul Nou chinezesc. Totodată investitorii se retrag către active mai sigure, mai ales că numărul deceselor provocate de coronavirus a atins 361. În plus

Noul Coronavirus a fost declarat stare de alertă la nivel global și s-a răspândit în peste 24 de țări. Primul deces în afara Chinei a fost raportat duminică. Este vorba despre un chinez în vârstă de 44 de ani care a murit în Filipine după ce a călătorit din Wuhan. În prezent, s-au raportat 361 de decese, iar numărul noilor cazuri de infecţii confirmate în China a crescut cu 2.829, la un total de 17.205.

Piața de acțiuni a scăzut

Pe de altă parte, indicele Shanghai Composite a scăzut luni cu 8%, reducând capitalizarea pieţei cu aproape 370 de miliarde de dolari, potrivit calculelor Reuters. De asemenea, Yuanul a început tranzacţiile de pe continent la cel mai redus nivel din acest an.

În ceea ce privește preţurile fierului, petrolului şi cuprului tranzacţionate la Shanghai au scăzut cu un procent maxim permis zilnic, urmând declinul preţurilor acestor mărfuri consemnate la nivel mondial, răspândirea virusului înrăutăţind perspectivele economiei mondiale. Investitorii se pregătiseră pentru volatilitatea acţiunilor, obligaţiunilor, yuanului şi mărfurilor, la reluarea tranzacţiilor de luni, în urma scăderilor puternice consemnate la burse din întreaga lume, din cauza impactului anticipat pentru a doua mare economie a lumii, care este China.

Banca centrală chineză a injectat luni în piaţă lichidităţi de 1.200 de miliarde de yuani (173,8 miliarde dolari), prin intermediul unor operaţiuni repo inverse, pentru a mai remedia situația.


Te-ar putea interesa și: