„Partidul de stânga PSD a câştigat cele mai multe voturi duminică în alegerile locale din România, potrivit exit-poll, asigurându-şi o poziţie puternică înaintea alegerilor parlamentare spre sfârşitul acestui an. De asemenea, decizia de a candida a zeci de persoane investigate pentru corupţie arată o acceptare reticentă dar largă a corupţiei în societatea românească. Guvernul PSD al acestui stat membru al Uniunii Europene a demisionat anul trecut după proteste masive de stradă în urma unui incendiu ucigător într-un club de noapte, care a ridicat preocupările legate de corupţie în administraţia publică. Un cabinet de tehnocraţi este însărcinat până la alegerile parlamentare din noiembrie sau decembrie. Aproximativ un sfert de milion de persoane într-o ţară de 20 de milioane de locuitori au aspirat să devină primari şi consilieri locali sau judeţeni. Administraţiile locale controlează un buget de 67 miliarde de lei / 16,84 miliarde dolari în acest an, sau aproximativ o treime din veniturile bugetului general consolidat, precum şi accesul la fondurile europene de dezvoltare. Potrivit observatorilor, PSD, susţinut în mod tradiţional de românii mai săraci şi în vârstă, a beneficiat de pe urma creşterilor salariale în sectorul public şi reducerii TVA, introduse cu puţin timp înainte de a demisiona şi intrate în vigoare în 2016. “Social democraţii au confirmat că rămân în România principalul partid în ceea ce priveşte disciplina electoral”, a declarat Radu Magdin, consultant politic. “Victoria naţională clară a stângii o plasează în poziţia dominantă pentru cursa alegerilor parlamentare din toamnă”, a adăugat el. La Bucureşti, mai multe exit-poll-uri au arătat că Gabriela Firea – PSD a câştigat Primăria Capitalei. De asemenea, partidul de stânga a câştigat sectoarele Capitalei. Nicuşor Dan, liderul Uniunii Salvaţi Bucureştiul, nou formate din organizaţii non-guvernamentale ce luptă pentru a păstra reperele istorice ale capitalei, s-a plasat al doilea, cu aproximativ 30%”, mai scrie Reuters.

“Stânga românească este pregătită de revenire după ce sondajele prezic o debandadă la alegeri locale”, titrează Euronews.

“Exit poll-urile de la alegerile locale din România sugerează că la nici un an dupa ce guvernul a plecat sub  un nor de corupție, social-democrații au revenit la nivel național și au câștigat. În București, fosta jurnalistă Gabriela Firea a devenit noul primar, iar o grupare locală condusă de Nicuşor Dan, Uniunea Salvati Bucurestiul, a provocat surpriza, terminând pe locul doi, cu 30% din voturi. Se pare că social-democrați s-au ridicat frumos în virtutea alegerilor generale de la sfârşitul anului, în timp ce PNL se zbate la aproximativ 28% la nivel național. România are în prezent un guvern tehnocrat după ce executivul social-democrat a demisionat în urma unui incendiu mortal la un club de noapte, care a dezvăluit dezgustul publicului privind corupția larg răspândită și a declanșat vaste proteste de stradă. Zeci de candidați la funcții importante sunt fie sub investigație şi în timp ce mulți neagă orice ilegalitate, sistemul de justiție din România este ținut sub supraveghere specială de către ONG-uri care raportează către UE. Bruxelles-ul clasează Romania ca a 3-a âară cea mai coruptă din UE după Bulgaria și Italia.

„Stânga din România câştigă alegerile primare”, scrie The Washington Post.

„Rezultatele alegerilor arată principalul partid de stânga din România a înregistrat progrese în alegerile locale, care au fost umbrite de suspiciunile de corupiţe. Rezultatele preliminare publicate de autoritățile electorale luni dimineața arată că Gabriela Firea, un fost jurnalist de televiziune și membru al Partidului Social Democrat, de centru-stânga, a câștigat postul de primar al Bucureştiului, primind circa 43 la sută din voturi. Partidul a câștigat, de asemenea, toate cele șase fotolii de primar de sector în Capitală. Guvernul PSD a părăsit puterea în noiembrie, după protestele de stradă în urma unui incendiu mortal la un club de noapte de moarte. Primarii din Brașov și Craiova, care au fost puse sub acuzare pentru luare de mită, au fost realeşi. Primarul din Baia Mare, în prezent arestat pentru acuzații de corupție, a fost de asemenea reales cu uşurinţă. Zeci de candidaţi la alegerile de duminică sunt supuşi investigaţiilor pentru fapte de corupţie şi în timp ce aveau dreptul oficial de a candida în aşteptarea verdictelor finale. Cu toate acestea, decizia lor de a candida indică o acceptare reticentă, dar largă a corupţiei în societatea românească, remarcă agenţia Reuters. Mulţi au negat în mod public fărădelegile. Procurorii au primit laude din partea UE pentru combatarea corupţiei la nivel înalt, vizând parlamentari, miniştri, primari şi pe alţii. Dar organizaţia non-guvernamentală Transparency International, care monitorizează progresele în lupta anticorupţie, încă plasează România ca al treilea stat cel mai corupt din UE după Bulgaria şi Italia, iar Bruxellesul încă menţine sistemul de justiţie al ţării sub monitorizare specială. Un raport al UE în această lună menţionează ţara ca fiind unul din trei hot-spot-uri pentru cereri frauduloase privind fondurile UE, mai aminteşte Reuters.”

„Accident de tren în Belgia: 3 morți şi 9 răniţi”, scrie cotidianul Le Soir.

“Coliziunea între un tren de pasageri şi unul de marfă duminică noapte la Hermalle-sous-Huy a ucis trei persoane şi a rănit alte nouă. Impactul coliziunii a fost “foarte violent”, potrivit primarului comunei Saint-Georges-Sur-Meuse, Françis Dejoncare, care a evocat un prim bilanţ. Accidentul feroviar a avut loc duminică noapte la Hermalle-sous-Huy, la limita a două comune, Saint-Georges-sur-Meuse şi Engis, în provincia Liege. Trenul de pasageri efectua legătura Liege-Namur”, precizează Le Soir.

“Inundații: amenințarea se îndepărtează, dar pagubele se numără în milioane de euro”, scrie Le Monde.

„Descreşterea apelor Senei care au atins un nivel maxim în ultimii 30 de ani, a fost confirmată duminică la Paris, dar vigilenţa rămâne în vigoare în multe regiuni franceze faţă de intemperiile care s-au soldat cu patru morţi săptămână trecută. Cu sute de comune devastate şi mii de ferme, agricultori şi particulari afectaţi de o săptămână de ploi torenţiale şi de inundaţii, primele evaluări lasă să se întrevadă pagube ce depăşesc un miliard de euro. Apele Senei din capitală au scăzut la 5,62 m duminică după-amiază, în condiţiile în care nivelul era de 6,10 m în noaptea de vineri spre sâmbătă, fapt ce a suscitat îngrijorare. A fost cel mai mare nivel al apelor Senei din 1982 – 6,18 m în acel an, departe însă de nivelul atins în 1910 –  8,62 m. În marile muzee pariziene de pe ambele maluri ale fluviului s-au făcut eforturi intense pentru punerea la adăpost a părţilor de colecţii ameninţate de ape. Muzeul Luvru a rămas închis în weekend pentru a fi organizată evacuarea preventivă a operelor păstrate în depozite. De săptămâna trecută, de când au început ploile puternice, 20.000 de persoane au fost evacuate şi puse la adăpost de serviciile de intervenţie, în cursul a 16.000 de acţiuni efectuate pe întreg teritoriul Franţei.”

“Hillary Clinton câştigă în Puerto Rico și se apropie de nominalizare”, titrează The Guardian, în pagina electronică.

“Hillary Clinton a câştigat duminică alegerile primare democrate în insula Puerto Rico, apropiindu-se de majoritatea necesară de delegaţi pentru învestitura la alegerile prezidenţiale din Statele Unite. Fostul secretar de stat a fost declarat câştigător de canalele CNN şi NBC, la mai mult de şase ore după închiderea secţiilor de votare în acest teritoriu asociat SUA şi situat în Caraibe, care participă la primare dar nu la alegerile prezidenţiale. Potrivit rezultatelor din 22% de birouri, ea a obţinut 64% din voturi faţă de 35% pentru senatorul de Vermont Bernie Sanders. La 68 de ani, democrata este de aşteptat să depăşească marţi majoritatea de 2.383 de delegaţi ce îi garantează numirea şi să devină prima femeie învestită pentru alegerile prezidenţiale de unul dintre cele două mari partide din SUA. Şase state, dintre care California, vor vota atunci în alegeri primare democrate. Victoria în Puerto Rico, împreună cu cea de sâmbătă în Insulele Virgine Americane, o apropie pe Clinton de învestitură. Înaintea rezultatelor din Puerto Rico, îi lipseau doar 60 de delegaţi, în timp ce 694 sunt în joc. Dar Bernie Sanders, senatorul de Vermont, contestă calculul şi susţine că “super-delegaţii”, responsabili şi aleşi ai partidului, nu ar trebui incluşi întrucât voturile lor vor fi oficiale doar la votul convenţiei democrate de învestitură de la Philadelphia din 25-28 iulie. El a explicat că Hillary Clinton nu va avea majoritatea absolută ţinând cont doar de delegaţii desemnaţi în mod direct de alegerile primare.”