Reapare OTV! Dan Diaconescu va reveni pe micile ecrane

Unii telespectatori așteaptă de ani de zile ca Dan Diaconescu să reapară pe micile ecrane. După o absență îndelungată, se pare că omul de televiziune se pregătește să revină pe micile ecrane.

OTV își propune să revină și să cucerească din nou audiențele. Postul OTV a emis timp de 13 ani, din anul 2000 până în anul 2013, când a fost interzis și apoi desființat.

Se pare că Dan Diaconescu are mari planuri pentru viitor. Deși are succes în mediul online, el dorește să se întoarcă în televiziune, locul unde a fost în centrul atenției timp de 13 ani.

Conform unor surse citate de Playtech, celebrul jurnalist vrea să reînființeze OTV. Lansarea sa ar putea avea loc într-un an. OTV ar putea fi redeschis pe data de 19 februarie 2025.

Dan Diaconescu a fost interzis la TV timp de 5 ani

În anul 2000, figura proeminentă a lui Dan Diaconescu a ieșit în evidență odată cu lansarea postului OTV, marcând debutul unei cariere mediatice agitate. Canalul TV a fost în centrul atenției datorită emisiunii sale de analiză politică, „Dan Diaconescu Direct”, care s-a implicat activ în dezbaterile politice din România.

În anul 2015, cursul vieții lui Dan Diaconescu a cunoscut o întorsătură nefericită, fiind condamnat la o pedeapsă de cinci ani și șase luni de închisoare cu executare, fiind acuzat de comiterea infracțiunii de șantaj.

În urma deciziei luate de Curtea de Apel București, a fost supus unei interdicții severe: timp de cinci ani, începând cu data eliberării sale din penitenciar, i s-a interzis să apară la televizor sau în presa scrisă. Astfel, Dan Diaconescu a fost privat de posibilitatea de a modera emisiuni TV sau de a face apariții publice până la data de 4 martie 2025.

Într-un efort de a-și recâștiga drepturile, în anul 2018, a depus o cerere la Curtea Constituțională, solicitând ridicarea interdicției care îi limita participarea în spațiul mediatic. Cu toate acestea, cererea sa a fost respinsă, consolidând astfel decizia anterioară a instanței și menținând interdicția până la termenul stabilit.

„Respinge ca nefondată cererea de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 65 și 66 Cod penal. Respinge ca nefondată contestația la executare formulată de condamnatul Diaconescu Cristian Dan privind decizia penală nr. 348/04.03.2015. Pronunțată de Curtea de Apel București – Secia I Penală. Cu drept de apel în 48 de ore de la pronunțare cu privire la cererea de sesizare a Curții Constituționale. Definitivă”, se arată în decizia instanției.

De ce a fost închis OTV?

În perioada de expansiune a televiziunii românești, anul 2000 a marcat ascensiunea lui Dan Diaconescu în peisajul mediatic, odată cu lansarea postului de televiziune OTV. Prin intermediul unei serii de emisiuni dedicate analizei politice din România, Dan Diaconescu a devenit rapid o figură cunoscută.

Unul dintre momentele care au contribuit la consolidarea faimei sale a fost implicarea în cazul Elodie Ghinescu, avocata dispărută, unde abilitățile sale de comunicare au atras audiențe impresionante.

Totuși, succesul OTV-ului nu a fost lipsit de turbulențe. Între anii 2009 și 2012, postul de televiziune a fost sancționat cu amenzi în valoare totală de peste 1 milion de lei. Aceste penalizări au fost rezultatul încălcărilor repetate și a momentelor de derapaj înregistrate în conținutul difuzat de OTV.

Momentul critic pentru soarta OTV a venit în anul 2013, când membrii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) au decis să retragă licența OTV, determinând închiderea definitivă a postului TV. Decizia CNA a reprezentat sfârșitul unei epoci în peisajul mediatic românesc, creând un vid în industria televiziunii.

În ultimele trei ore de emisie, zeci de mii de români au privit cu nostalgie OTV-ul. Cu toate că se încheia o etapă semnificativă în istoria mediatică a România, CNA a continuat să amendeze postul pentru abaterile din perioada anterioară închiderii, subliniind importanța responsabilității în domeniul media.